Μεταναστευτικό: Αδειάζουν δομές στην ενδοχώρα

200

Να μεριμνήσουν για την άμεση μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας ζήτησαν χθες από τις χώρες της Ε.Ε. 65 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με τροπολογία –λόγω εκτάκτων συνθηκών– εξοπλίζεται με προσωπικό μέσω μετατάξεων και συμβασιούχων και… διευθυντές το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι σχετικές ρυθμίσεις κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Στην ίδια τροπολογία καθορίζεται ότι διακόπτεται η παροχή χρηματικού ποσού στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ενώ όσοι διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, σε διαμερίσματα ή σε ξενοδοχεία υποχρεούνται να αποχωρήσουν άμεσα. Από τη συγκεκριμένη διάταξη εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έως ότου συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Μετανάστευσης εκτιμά ότι θα αδειάσουν άμεσα περίπου 2.000 θέσεις φιλοξενίας στα κέντρα στην ενδοχώρα, ώστε να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά. Ο υπουργός Νότης Μηταράκης μιλώντας στη Βουλή χθες ανέφερε ότι στις δομές βρίσκονται 11.200 άνθρωποι χωρίς να το δικαιούνται. Πάντως, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε πού να μείνουν ούτε μπορούν άμεσα να βρουν εργασία. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μετανάστευσης μπορεί μέσω δημόσιας προκήρυξης που θα ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ να προσλάβει υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία έτη. Παράλληλα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μπορούν να αποσπαστούν ή να μεταταχθούν κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων υπάλληλοι μόνιμοι που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Το άρθρο 5 της τροπολογίας αφορά την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ με το άρθρο 6 συστήνεται γραφείο νομικού συμβούλου στο ίδιο υπουργείο.

Xθες, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Luca Jahier. «Το θέμα της φύλαξης των συνόρων μιας χώρας και η προστασία των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο, δεν μπορεί να αφεθεί στις πλάτες μιας χώρας πρώτης γραμμής, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό βάρος», τόνισε ο κ. Jahier. «Θα συζητήσουμε με την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί με το πνεύμα της κοινής δήλωσης του ’16, αλλά και να προχωρήσουμε σε τεχνική τροποποίησή της», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Χθες, 65 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν με ανακοίνωσή τους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μεριμνήσουν για την άμεση μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας και ειδικά στα hotspots στα νησιά. Περισσότερα από 1.800 ασυνόδευτα παιδιά αγωνίζονται να επιβιώσουν στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τις οργανώσεις. Στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως είναι η πρόσβαση σε στέγη, νερό, φαγητό, ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, καθώς και εκπαίδευση. «Αρκεί απλά κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. να δεχθεί έναν πολύ μικρό αριθμό ασυνόδευτων παιδιών, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και καλύτερα», ανέφερε η Stephanie Pope, υπεύθυνη Συνηγορίας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Refugee Rights Europe.

Πηγή: kathimerini.gr