Μέλη του ακροδεξιού Κινήματος Ταυτότητας στη Μυτιλήνη

187

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η έλευση χθες στη Μυτιλήνη τουλάχιστον τεσσάρων ακροδεξιών μελών του κόμματος Κίνημα Ταυτότητας της Γερμανίας. Οι ίδιοι φέρονται να υποστήριξαν στην αστυνομία ότι είναι από την Αυστρία και από τη Γερμανία, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ «πατριωτικών περιοδικών». Ωστόσο κυκλοφόρησε άμεσα στην αγορά της Μυτιλήνης ότι πρόκειται περί νεοναζί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στην «Κ», κυκλοφορούσαν με κάμερα και κατέγραφαν αναφέροντας στους περαστικούς ότι «θέλουμε να συμπαρασταθούμε στους Eλληνες και να δείξουμε τι πραγματικά συμβαίνει».

Κάποιοι επιχειρηματίες τους ζήτησαν να αποχωρήσουν φωνάζοντας «ξέρουμε τι κάνατε στους παππούδες μας στην Κατοχή» και οι εν λόγω φέρονται να απάντησαν «θα σας κάνουμε ό,τι σας κάναμε στα Καλάβρυτα», προφανώς αναφερόμενοι στη σφαγή αμάχων στην περιοχή από τη ναζιστική κατοχή. «Κάποιος με μαύρο μπουφάν και ρόπαλο του επιτέθηκε και πήγε στο νοσοκομείο», λέει άλλος μάρτυρας. Aλλη ιδιοκτήτρια καταστήματος τόνισε στην «Κ» ότι «δεν αντέχουμε άλλο αυτά που συμβαίνουν στο κέντρο της Μυτιλήνης. Φοβόμαστε, δεν ξέρουμε πού να μιλήσουμε».

Ανησυχία επικρατεί, επίσης, και για τα γεγονότα με τα μπλόκα που είχαν στηθεί από κατοίκους της Λέσβου. Με ευρεία χρήση του Διαδικτύου συγκροτήθηκαν ομάδες πολιτών με ραβδιά και λοστούς, οι οποίες παρεμποδίζουν τη μεταφορά ασθενών από το ΚΥΤ Μόριας στο νοσοκομείο, ενώ παρίστανται σε επεισόδια λεκτικών και άλλων επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και άλλων πολιτών.

Για σειρά έκνομων ενεργειών έκανε λόγο ο κ. Νίκος Βούτσης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη «από πλευράς παρακρατικών που καμία σχέση δεν έχουν με Λιμενικό, Αστυνομία, Εθνοφυλακή» και αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης που του απαγορεύτηκε να ελλιμενιστεί στην Προκυμαία Μυτιλήνης για ανεφοδιασμό. Η πολυετής κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» πραγματοποίησε την Τετάρτη παράσταση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Ας σημειωθεί ότι χθες, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, εκδικάστηκε η υπόθεση απειλής εναντίον της Ε. Λατσούδη, γνωστής για τη δράση της στον καταυλισμό του πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης και βραβευμένης από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι δύο κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι με ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή, συνεννοούνταν μέσω social media για να της επιτεθούν.

Πηγή: kathimerini.gr