Οι πλούσιοι λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα για τον κορωνοϊό

223

Απολύμανση σε μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα στην Τεχεράνη.

Παρότι ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει σύνορα και κοινωνικές τάξεις, αυτό δεν σημαίνει ότι η σύγχρονη κοινωνία έγινε αταξική. Σε μήνυμά της στο Instagram την περασμένη εβδομάδα, η δημοφιλής ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου έγραψε: «Καθ’ οδόν προς το Παρίσι», ενώ στη φωτογραφία εμφανίζεται να φοράει μαύρη προστατευτική μάσκα. Η κ. Πάλτροου, όμως, δεν φορούσε απλή χειρουργική μάσκα, αλλά επέλεξε μια πανάκριβη, σουηδικής εταιρείας που κατασκευάζει μάσκες «φιλικές προς το πρόσωπο».

Την ίδια στιγμή, οι πλούσιοι εγκαταλείπουν την πρώτη θέση στα αεροπλάνα προς χάριν των ιδιωτικών τζετ, ενώ τα μέλη του διεθνούς τζετ σετ επιλέγουν απομακρυσμένους προορισμούς διακοπών για να ξεφύγουν από τις μολυσμένες μάζες. Γιατί να ξοδέψει κανείς 4 δολάρια για απλό απολυμαντικό χεριών, αντί να καταβάλει 35 δολάρια για αντίστοιχο προϊόν της Byredo, με άρωμα φρούτων; Ο διευθύνων σύμβουλος της ανταγωνιστικής εταιρείας Olika, που κατασκευάζει πολυτελείς απολυμαντικές λοσιόν, λέει ότι τα προϊόντα του γνωρίζουν ιδιαίτερη ζήτηση τις τελευταίες ημέρες: «Δεν μπορώ να προβλέψω για πόσο θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε στοκ. Οι συνήθειες των πελατών έχουν αλλάξει ριζικά μετά το ξέσπασμα της επιδημίας». Μεγάλη ζήτηση εμφανίζουν και οι «συσκευασίες ετοιμότητας», με είδη πρώτων βοηθειών, κάλυμμα βιοχημικού πολέμου, απολυμαντικά μαντιλάκια, φακό και άλλα. «Εγκαινιάσαμε τη δραστηριότητά μας πριν από 40 ημέρες και την 20ή ημέρα ξέσπασε η επιδημία», λέει ο ιδρυτής της εταιρείας και φίλος της Κιμ Καρντάσιαν, Σάιμον Χακ.

Κάποιοι Αμερικανοί μεγιστάνες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τις επαύλεις τους στα Χάμπτονς του Λονγκ Αϊλαντ για να μεταβούν σε απομονωμένες εκτάσεις που αγόρασαν σε πολιτείες όπως η Γιούτα και το Αϊνταχο. Την ίδια στιγμή, εταιρείες ενοικίασης ιδιωτικών τζετ προσελκύουν πελάτες με επιχειρήματα όπως «Αποφύγετε τον κορωνοϊό ταξιδεύοντας με ιδιωτικό αεροσκάφος». Η εταιρεία Southern Jet, που χρεώνει 20.000 δολάρια για ταξίδι με μικρό τζετ από τη Φλόριντα στη Νέα Υόρκη, έχει αυξήσει την πελατεία της, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε για την κακόγουστη διαφημιστική εκστρατεία της.

Το ερώτημα «Πού να πάμε;» ταλαιπωρεί όμως τους πλούσιους, εξαιτίας των αλλεπάλληλων ακυρώσεων εκδηλώσεων και εκθέσεων καταναλωτικών προϊόντων. Στις 3 Μαρτίου, ο συγγραφέας και επενδυτής Τιμ Φέρις ικέτευσε τον δήμαρχο του Οστιν στο Τέξας να σκεφθεί σοβαρά την αναβολή της δημοφιλούς συναυλίας και φεστιβάλ South by Southwest, που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, γράφοντας στο Twitter: «Υστερα από ώριμη σκέψη, δεν θα παραστώ στο φεστιβάλ South by Southwest, παρότι μου είναι ιδιαιτέρως προσφιλές, γιατί πιστεύω ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να περιορισθεί».

Πολλοί εύποροι Αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο κρατήσεων σε ιδιωτικά νοσοκομεία έναντι αδρής αμοιβής. Η εταιρεία Sollis Health προσφέρει «οικογενειακά πακέτα» έναντι 8.000 δολαρίων τον χρόνο. Τα πακέτα περιλαμβάνουν άμεση νοσηλεία σε ιδιωτικά δωμάτια σε πολυτελείς νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και ιατρικές επισκέψεις σε παραθαλάσσιες επαύλεις των Χάμπτονς.

Πηγή: kathimerini.gr