Ο κορονοϊός αποτέλεσε… έμπνευση για κύμα εξαπάτησης

283

Η έξαρση του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει και ένα κύμα έξαρσης της εξαπάτησης, καθώς πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας έχασαν πάνω από 800.000 στερλίνες (περίπου 919.000 ευρώ) τον περασμένο μήνα από επιτήδειους που εκμεταλλεύτηκαν συμπολίτες τους, οι οποίοι ήθελαν να αγοράσουν προστατευτικές μάσκες.

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ανακοίνωσε ότι από τις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 21 καταγγελίες για απάτη, πολλές από τις οποίες αφορούσαν χειρουργικές μάσκες. Μάλιστα, ένα θύμα έχει πλήρωσε πάνω από 17.000 ευρώ για μάσκες που δεν έλαβε ποτέ.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει καταγράψει 115 κρούσματα του κορονοϊού, ενώ χθες (05/03) σημειώθηκε και ο πρώτος θάνατος από τον ιό στη χώρα.

Η ζήτηση για τις χειρουργικές μάσκες έχει αυξηθεί στη Βόρεια Αφρική, την Ινδία, την Κίνα και την Ευρώπη μετά το ξέσπασμα του ιού και η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την παραγωγή μασκών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού.

Η αρμόδια υπηρεσία της χώρας προειδοποίησε τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου να μην αυξάνουν τις τιμές σε προϊόντα με μεγάλη ζήτηση αυτήν την περίοδο, καθώς οι τιμές στο διακδίκτυο για απολυμαντικά και για αντισηπτικά ζελέ χεριών αυξήθηκαν έως και 40 φορές πάνω από τα φυσιολογικά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αστυνομία ανέφερε ότι κάποιοι επιτήδειοι έχουν αναπτύξει τακτικές εκμετάλλευσης των πολιτών που προσπαθούν να προστατευθούν από τον φονικό ιό.

Κάποιοι από αυτούς έχουν στείλει emails με θέμα τον κορονοϊό, τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονται από ερευνητικά κέντρα που συνδέονται με τα Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επίσης, η Αστυνομία προειδοποιεί ότι όσο εξαπλώνεται ο ιός τόσο θα αυξάνονται και οι απάτες.

Πηγή: Newsbeast