Μυστική έρευνα για τον εντοπισμό Ευρωπαίων ακροδεξιών

180

Να εγκαταλείψουν την Ελλάδα υποχρεώθηκαν από αξιωματούχους υπηρεσιών ασφαλείας, τα μέλη της ακροδεξιάς, εξτρεμιστικής οργάνωσης «Identitäre Bewegung» (Ταυτοτικό Κίνημα), που ήρθαν την Τετάρτη στην Ελλάδα προκειμένου, όπως ανακοίνωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να συνδράμουν τους Ελληνες «να υπερασπιστούν τα σύνορά τους». Ο λόγος για μια ομάδα 10 Γερμανών και Αυστριακών υπηκόων, που ταξίδεψαν οδικώς από την Κεντρ. Ευρώπη και μπήκαν στη Ελλάδα μέσω του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα Σερρών. Το 2019 η γερμανική υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας καταχώρισε το «Ταυτοτικό Κίνημα» στον κατάλογο των εξτρεμιστικών οργανώσεων της άκρας Δεξιάς, ενώ ένας από τους ηγέτες του, ο Μάρτιν Σέλνερ είχε βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας που ακολούθησε τη δολοφονία 49 μουσουλμάνων στη Ν. Ζηλανδία, με δράστη τον Μπρέντον Τάραντ.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 το κίνημα είχε λάβει δωρεά 1.200 ευρώ από τον «μακελάρη» της Ν. Ζηλανδίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο Τάραντ είχε προχωρήσει σε νέα δωρεά ποσού 1.700 ευρώ απευθείας στον Σέλνερ. Ο τελευταίος, μετά τα γεγονότα στο Κράιστσερτς, εξασφάλισε μια θέση στις λίστες των διωκτικών αρχών παγκοσμίως με τους υπόπτους για ακροδεξιά δράση. Για την είσοδό του στη χώρα ενημερώθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών και στη συνέχεια οι λεγόμενες «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Ακολούθησε σύντομη, μυστική έρευνα από την οποία προέκυψε ότι ταξίδευε μαζί με 9 ακόμα άτομα, υπηκόους Αυστρίας και Γερμανίας καθώς και ότι είχαν εκδώσει ακτοπλοϊκά εισιτήρια για το δρομολόγιο Καβάλα – Λέσβος.  Τελικά, τα μέλη του «Κινήματος» εντοπίστηκαν και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα κατόπιν συστάσεων στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών.

Νωρίτερα είχαν προλάβει να αναρτήσουν φωτογραφίες στο Τwitter στις οποίες εμφανίζονταν να ποζάρουν κρατώντας  πανό με σύνθημα «με κανένα τρόπο δεν θα κάνετε την Ευρώπη σπίτι σας», καθώς επίσης τις σημαίες των Ελλάδας και Αυστρίας. Αναφορά στην παρουσία Γερμανών ακροδεξιών στην Ελλάδα έκανε σε σχετική δημόσια καταγγελία και στέλεχος του γερμανικού αριστερού κόμματος Ντι Λίνκε. Πέρυσι, τα μέλη του «Κινήματος» είχαν μισθώσει πλοιάριο με το οποίο προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν τις βάρκες με παράτυπους μετανάστες που κατέπλεαν στην Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης.

Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα τοπικά μέσα (στο νησί) ορισμένοι από τους Γερμανούς ακροδεξιούς μπόρεσαν να φτάσουν στη Μυτιλήνη και μάλιστα να προκαλέσουν και επεισόδια. 

Πηγή: kathimerini.gr