Κοινή δράση Αράβων Ισραηλινών κατά Νετανιάχου

185

Αραβικής καταγωγής Ισραηλινή ψηφίζει στις εκλογές της Δευτέρας.

Η τρίτη διαδοχική εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη τη Δευτέρα στο Ισραήλ επιβεβαίωσε τρεις τάσεις: την κυριαρχία του κόμματος Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την ιστορική αδυναμία του Εργατικού Κόμματος, που οδεύει προς εξαφάνιση, και την εντυπωσιακή άνοδο του Ενωτικού Συνδυασμού, του κόμματος των Αράβων του Ισραήλ. Ο Αλον-Λι Γκριν, επικεφαλής της εβραϊκής – αραβικής οργάνωσης Standing Together, μιλάει για τις κοινωνικές διεργασίες που οδηγούν τις εξελίξεις αυτές.

«Αν είσαι Αραβας Ισραηλινός πολίτης, η Κνέσετ (Βουλή) για σένα είναι πηγή προβλημάτων, νόμων που λειτουργούν εις βάρος σου, δεν θέλεις να ασχοληθείς μαζί της» λέει, σημειώνοντας ότι εδώ και 20 χρόνια η συμμετοχή των Αράβων στις ισραηλινές εκλογές μειώνεται, τάση που αντιστράφηκε τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της στρατηγικής επιλογής του Νετανιάχου να επικεντρώσει τα πυρά του στους Αραβες Ισραηλινούς, μετατρέποντάς τους σε κατ’ εξοχήν εχθρούς. Εκείνοι έσπευσαν στις κάλπες και αυτό «γύρισε μπούμερανγκ», καθώς υπάρχει, για πρώτη φορά από το 1992, το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση με εξωτερική στήριξη από Αραβες βουλευτές.

Στήριξη στον Γκαντς

«Η βασική πολιτική μάχη είναι να πειστεί ο Μπένι Γκαντς (ο αρχηγός της αντιπολίτευσης) να πει “ναι, σχηματίζω κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη Αράβων”» λέει ο Γκριν, σημειώνοντας ότι αν το σενάριο αυτό υλοποιηθεί, θα είναι μια προσωρινή εξέλιξη με στόχο να καθαιρεθεί ο Νετανιάχου από την ηγεσία του Λικούντ, έτσι  ώστε, πιθανώς, σε δεύτερο χρόνο, να σχηματιστεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» μεταξύ των βασικών εβραϊκών κομμάτων.

Κατά τον Γκριν, καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν θα λύσει τα βασικά προβλήματα των Ισραηλινών για καλύτερη στέγη, καλύτερους μισθούς και τερματισμό της ανασφάλειας, τα οποία είναι κοινά, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. «Από τις προεκλογικές εκστρατείες απουσίαζε εντελώς η λέξη ειρήνη. Οταν ρωτάμε σε τι θα βοηθήσει στα καθημερινά προβλήματα η προσάρτηση της Δυτικής Οχθης, η απάντηση είναι ότι δεν θα βοηθήσει. Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι η μόνη λύση που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε με ασφάλεια είναι να τελειώσει η κατοχή».  Ο Γκριν θεωρεί ότι έχει συντελεστεί μια πολύ σημαντική αλλαγή, καθώς συζητείται όλο και περισσότερο η ανάγκη για ένα κοινό εβραϊκό – αραβικό πολιτικό κόμμα, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα ούτε καν στους κόλπους της ισραηλινής Αριστεράς. «Η οργάνωσή μας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα σε επίπεδο πολιτών», σημειώνει. «Μιλάμε για ίδια δικαιώματα στη γη και στη χώρα και για το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες του Ισραήλ μπορούν να είναι ίσοι» λέει – δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από την ατζέντα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 

Πηγή: kathimerini.gr