Αθήνα σε διπλωματική υπερδραστηριότητα

159

Νέα επεισόδια προστίθενται καθημερινά στη διπλωματική υπερδραστηριότητα της Αθήνας που έχει στόχο την ανάδειξη των ελληνικών θέσεων για τα τεκταινόμενα στα σύνορα με την Τουρκία και την κατάρριψη της προπαγάνδας και των fake news της Άγκυρας. Το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εστιάσει στην κρίση διαρκείας που λαμβάνει χώρα στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, με την κυβέρνηση να περιμένει νέο ισχυρό σήμα στήριξης από τους εταίρους. Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι υπουργοί, όπως, για παράδειγμα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, βάζουν στο στόχαστρό τους την τουρκική προκλητικότητα.

“Η προπαγάνδα από την πλευρά της Άγκυρας είναι τρομερή. Βίντεο που έχουν εξεταστεί και στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι Τούρκοι συνοδεύουν μετανάστες στα ελληνικά σύνορα… Οι Τούρκοι στέλνουν μηνύματα στους μετανάστες λέγοντάς τους ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Ο Ερντογάν, μάλιστα, παροτρύνει μετανάστες να πηγαίνουν στα σύνορα και σαν να μην φτάνει αυτό, απειλεί την Ευρώπη”, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το απόγευμα, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι, από αυτούς που παράνομα βρίσκονται στα σύνορα μόνο το 4% προέρχεται από τη Συρία, γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες καταδικάζουν τη στάση της γείτονος, από τη στιγμή που η ανθρωπιστική κρίση προκαλείται για γεωπολιτικά συμφέροντα.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ

Οι εξελίξεις στην προσφυγική-μεταναστευτική ατζέντα και η στάση της Τουρκίας στα σύνορα θα βρεθούν, εκ νέου, στην ατζέντα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Μία εβδομάδα μετά τη μετάβασή του με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί τη Δευτέρα στη γερμανική πρωτεύουσα, με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στη Βιέννη για διευρυμένες συνομιλίες με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Κουρτς. Όλα αυτά, στον απόηχο του σχεδίου δράσης που ενέκρινε το συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την υποστήριξη της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει έξι σημεία:

-Την αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από τους επιπλέον 100 συνοριοφύλακες, ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφους και δύο οχήματα με θερμικές κάμερες.

-Την ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος επιστροφών, υπό τον συντονισμό της Frontex, “για την ταχεία επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα”.

-Την ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των ροών στα πέντε νησιά υποδοχής, με τη βελτίωση των υποδομών και των δυνατοτήτων ελέγχου για θέματα υγείας και ασφάλειας (προς αυτό το σκοπό θα διατεθούν άμεσα τα 350 εκατομμύρια ευρώ από τα 700 που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-Την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να λάβει στήριξη από ιατρικό προσωπικό και να προμηθευτεί ιατρικό εξοπλισμό, κουβέρτες, σκηνές.

-Την επιτάχυνση της αποστολής περίπου 160  στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου στα νησιά, για να συνδράμουν τις ελληνικές Αρχές στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.

-Τον καλύτερο συντονισμό με τις Αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Πηγή: capital.gr