Αγνωστη, ακόμα, η πορεία της επιδημίας όταν ανεβεί ο υδράργυρος

190

Προληπτική απολύμανση ενάντια στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σε πάρκο στη Βηρυτό.

Μπορεί το «κρύο να είναι καιρός για δύο», αλλά ως φαίνεται είναι και η χρονική περίοδος που ευνοείται η μετάδοση των ιών, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό την «Εποχή του Κορωνοϊού». Βέβαια, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει, στις αρχές Φεβρουαρίου, ότι «θεωρητικώς όταν ζεστάνει ο καιρός θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός». Λίγο αργότερα, αξιωματούχοι στην Ινδονησία, όπου μέχρι πρόσφατα δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα Covid-19, εκτιμούσαν ότι για την καλή τους τύχη, ευθύνεται το ζεστό κλίμα της χώρας.

Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι και επισημαίνουν ότι παρότι η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί τη μείωση κάποιων λοιμώξεων τους θερινούς μήνες, δεν είναι βέβαιο ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει τον Covid-19. Ακόμα και αν η μετάδοσή του επιβραδυνθεί τους θερινούς μήνες, ο παθογόνος παράγοντας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη εμφανίζουν ύφεση τους θερμότερους μήνες και από όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, ο Covid-19 φαίνεται ότι μεταδίδεται κατά τρόπο παρόμοιο: από τη στενή επαφή με ανθρώπους που έχουν προσβληθεί και από τα σταγονίδια που απελευθερώνουν στο περιβάλλον όταν φτερνίζονται ή βήχουν. «Τα σταγονίδια που μεταφέρουν τους ιούς δεν αιωρούνται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όταν η ατμόσφαιρα έχει υψηλά ποσοστά υγρασίας και οι πιο υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την ταχύτερη αποδόμησή των ιών», εξηγεί η Ελίζαμπεθ Μακγκρό, του Κέντρου Λοιμωδών Νόσων του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Επίσης, τους θερινούς μήνες αλλάζει και η ανθρώπινη συμπεριφορά, εξηγεί ο δρ Τόμας Μπολίκι, επικεφαλής του Προγράμματος Παγκόσμιας Υγείας του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Ουάσιγκτον. Ο κόσμος το καλοκαίρι παραμένει λιγότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, σε μεγάλη εγγύτητα με άλλα άτομα, και αυτό δυσχεραίνει τη μετάδοση του ιού. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουν πώς θα συμπεριφερθεί ο Covid-19, που από τη στιγμή την οποία εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο έχει ήδη προσβάλει περισσότερους από 97.700 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 3.281, εκ των οποίων μόνο οι 268 εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Η δρ Νάνσι Μεσονιέ, του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ, προειδοποιεί, κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι είναι εσφαλμένο να υποθέσουμε ότι τα κρούσματα θα μειωθούν όταν ανεβεί ο υδράργυρος. «Πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο να υποθέσουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε σε τηλεφωνική της συνέντευξη στις αρχές Φεβρουαρίου. «Δεν έχουμε συνυπάρξει με αυτόν τον παθογόνο παράγοντα ούτε ένα χρόνο».

Η  δρ Μεσονιέ δεν είναι η μόνη που διατυπώνει αυτή την άποψη. Πολλοί επιστήμονες  συμφωνούν ότι είναι ακόμα πολύ πρόωρο να αποφανθούν τι θα κάνει ο κορωνοϊός τους επόμενους μήνες, καθώς μία πληθώρα παραγόντων θα καθορίσει πώς και πότε θα λήξει η επιδημία. «Τα ποσοστά της μετάδοσης, η αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού και ελέγχου των λοιμώξεων, οι καιρικές συνθήκες και η ανάπτυξη ανοσίας θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος», τονίζει η Ελίζαμπεθ Μακγκρό.

Πηγή: kathimerini.gr