Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο

202

Το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Σάμου για πρώτη φορά έπειτα από 32 χρόνια μένει με ακάλυπτες βάρδιες, ενώ η παιδιατρική κλινική λειτουργεί εδώ και 13 μήνες με μόνο μία παιδίατρο και δύο γενικούς γιατρούς.

Την άμεση ενίσχυση των μονάδων υγείας Λέσβου, Σάμου, Χίου και Λέρου, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στη διαρκώς αυξανόμενη λόγω των μεταναστών και προσφύγων ζήτηση υπηρεσιών υγείας, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Οπως καταγγέλλει, η λειτουργία των νοσοκομείων σε αυτά τα νησιά είναι στο «κόκκινο», λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και της τεράστιας προσέλευσης ασθενών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν μπορεί να λειτουργήσει το νεοσυσταθέν αιμοδυναμικό εργαστήριο, ενώ υπολειτουργούν τα λοιπά απεικονιστικά εργαστήρια, ο μαστογράφος και μαγνητικός τομογράφος, ενώ τα οφειλόμενα ρεπό στη νοσηλευτική υπηρεσία έχουν ξεπεράσει τις 2.000. Δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μεταφραστών για να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους πρόσφυγες, ενώ μερικές κλινικές, όπως η παιδιατρική και η γυναικολογική νοσηλεύουν αποκλειστικά μόνο πρόσφυγες και μετανάστες. Η νεόκτιστη τριώροφη μαιευτική και γυναικολογική κλινική δεν επαρκεί για να νοσηλεύσει τις γυναίκες και επεκτείνεται πολλές φορές και στην όμορη ορθοπεδική.

Το ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Λέρο, που νοσηλεύει 154 ψυχικά ασθενείς, έχει μετατραπεί σε hotspot προσφύγων και μεταναστών, ο πληθυσμός των οποίων στο συγκεκριμένο σημείο αυξάνεται διαρκώς. Πριν από ενάμιση χρόνο στον χώρο του νοσοκομείου φιλοξενούνταν 800 πρόσφυγες και μετανάστες, πριν από τρεις μήνες 2.500 και τώρα ξεπέρασαν τις 4.000.

Το νοσοκομείο Χίου σήμερα καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 50.000 μόνιμους κατοίκους και περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το νοσοκομείο λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% των οργανικών θέσεων. Ολες οι κλινικές και τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση. Σε πολλά νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα, νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια. Στο ακτινολογικό δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Τέλος, το νοσοκομείο Σάμου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 32.000 μόνιμους κατοίκους και σε 8.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί. Το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου για πρώτη φορά έπειτα από 32 χρόνια μένει με ακάλυπτες βάρδιες. Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και 13 μήνες με μόνο μία παιδίατρο και με δύο γενικούς γιατρούς, δεν υπάρχουν γιατροί ΩΡΛ, πνευμονολόγοι –παρά μόνο μία, η οποία υπηρετεί στη ΜΕΘ– και γαστρεντερολόγο, ενώ πολλές ειδικότητες στελεχώνονται με έναν ιατρό, με αποτέλεσμα μεγάλες αναμονές για τα ραντεβού.

Πηγή: kathimerini.gr