Παχύσαρκοι θα είναι οι μισοί Ευρωπαίοι σε μία δεκαετία

262

Ως ένα προσωρινό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με δίαιτα αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία οι Ελληνες. Σχεδόν εννέα στα δέκα άτομα στη χώρα μας αναγνωρίζουν τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση ως τις καλύτερες μεθόδους απώλειας βάρους, ενώ περίπου το 70% δηλώνει ενάντια στην ιατρική θεραπεία υπό τον φόβο πιθανών παρενεργειών.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται να μη βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα»: Οτι δηλαδή η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη με τις προβλέψεις των ειδικών να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Το 30%-70% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υπέρβαρο, με το σχετικό ποσοστό στην Ελλάδα να φτάνει το 50% για τις γυναίκες και το 70% για τους άνδρες.

Σήμερα εκτιμάται ότι το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών στην Ευρώπη είναι παχύσαρκοι, με το σχετικό ποσοστό να αναμένεται να ξεπεράσει το 50% σε μία δεκαετία. Περίπου 337.000 θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη σχετίζονται με παθήσεις για τις οποίες ευθύνεται η παχυσαρκία, ενώ το κόστος της παχυσαρκίας για περίθαλψη και για χαμένη παραγωγικότητα εκτιμάται στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αλλωστε, η παχυσαρκία είναι η αιτία εμφάνισης του 7% έως 41% των περιστατικών καρκίνου συγκεκριμένων τύπων, όπως μαστού, ενδομητρίου, παχέος εντέρου, νεφρών, οισοφάγου και παγκρέατος. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ το  23% της ισχαιμικής καρδιοπάθειας μπορεί να αποδοθεί στην παχυσαρκία. Είναι δε η αιτία για το 44% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, όσο περισσότερο παχύσαρκος είναι κάποιος τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να αποκτήσει μία σχετιζόμενη με την παχυσαρκία χρόνια πάθηση.

Βασικές αιτίες της παχυσαρκίας είναι η υπερκατανάλωση τροφής, συχνά ανθυγιεινής και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, οι πολίτες της Ε.Ε. προσλαμβάνουν σήμερα 500 θερμίδες περισσότερες σε σχέση με 40 χρόνια πριν. Περνούν καθιστοί περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα, ενώ ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια στην εργασία τους σε σχέση με το 1960 (13%-15% μείωση των θερμίδων που «καίνε» κατά την εργασία).

Την πολύ δυσοίωνη πορεία της επιδημίας της παχυσαρκίας παρουσίασαν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, οι ειδικοί γιατροί της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας που επεσήμαναν την ανάγκη για οικοδόμηση μιας κοινής αντίληψης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και υλοποίηση κοινής στρατηγικής έναντι της νόσου. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθύμιος Καπάνταης, πρόεδρος της Εταιρείας, «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνει ευρύτερα αντιληπτό γιατί η παχυσαρκία είναι μια νόσος και ποιες είναι οι αιτίες και οι συνέπειές της. Το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης είναι “Ωρα για δράση” γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την καλύτερη ενημέρωσή τους για τη νόσο και καταβάλλοντας προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αναγκών και των ανησυχιών των ασθενών». 

Πηγή: kathimerini.gr