Οργή του Φάροου για την έκδοση των απομνημονευμάτων του Γούντι Αλεν

224

Ο Ρόναν Φάροου σε πάρτι του περιοδικού Vanity Fair μετά την απονομή των Οσκαρ στις 9 Φεβρουαρίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την απομάκρυνσή του από τον εκδοτικό οίκο Hachette, που εκδίδει το βιβλίο του, ανακοίνωσε χθες ο δημοσιογράφος και γιος του Γούντι Αλεν και της Μία Φάροου, Ρόναν Φάροου, μετά την ανακοίνωση του οίκου για μελλοντική έκδοση των αναμνήσεων του Αλεν. Σε ανακοίνωσή του, ο Φάροου αναφέρει ότι η απόφαση του εκδότη «αποκαλύπτει έλλειψη ηθικών αρχών και συμπόνιας προς τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης».

Ο Ρόναν Φάροου έγινε ευρέως γνωστός για την έρευνά του γύρω από κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών, με δράστες πανίσχυρους άνδρες του Χόλιγουντ, που έδωσε το έναυσμα για την παραπομπή του παραγωγού Χάρβεϊ Ουάνσταϊν ενώπιον της Δικαιοσύνης και την καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση.

Ο εκδοτικός οίκος Hachette συμφώνησε με τον Γούντι Αλεν για την έκδοση των απομνημονευμάτων του, με τίτλο «Σχετικά με το Τίποτα», που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο στα βιβλιοπωλεία. Η αδελφή του Ρόναν Φάροου, Ντίλαν, έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τον Αλεν για σεξουαλική κακοποίηση ενόσω ήταν παιδί, με τον δημοφιλή σκηνοθέτη και ηθοποιό να αρνείται κατηγορηματικά την ενοχή του. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο εκδοτικός οίκος εξέδωσε το βιβλίο του Φάροου, «Πιάσε και Σκότωσε», που διηγείται την έρευνα γύρω από τις καταγγελίες εις βάρος του πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή Ματ Λάουερ, του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν και του πρώην προέδρου του δικτύου CBS, Λέσλι Μούνβες.

Στην ανακοίνωσή του ο Φάροου αναφέρει: «Απογοητεύθηκα όταν έμαθα ότι ο εκδοτικός οίκος μου, η Hachette, απέκτησε κρυφά τα δικαιώματα για τα απομνημονεύματα του Γούντι Αλεν, μετά την άρνηση άλλων εκδοτικών οίκων. Την απόφασή τους αυτή απέκρυψαν από μένα και από τους εργαζομένους τους, ενώ δουλεύαμε για το βιβλίο μου, που αποκαλύπτει τη συστηματική σεξουαλική κακοποίηση θυμάτων από ισχυρούς άνδρες, μεταξύ τους και ο Γούντι Αλεν. Ανακοίνωσα λοιπόν στον εκδοτικό οίκο ότι δεν μπορώ να συνεργάζομαι μαζί τους».

Σε ανακοίνωσή της, η αδελφή του Φάροου, Ντίλαν, αναφέρει: «Η έκδοση απομνημονευμάτων του Γούντι Αλεν από τη Hachette με πληγώνει βαθιά και αποτελεί προδοσία του αδελφού μου, η έρευνα του οποίου έδωσε το έναυσμα για το κίνημα #MeToo. Κανείς από τον εκδοτικό οίκο δεν επικοινώνησε μαζί μου για να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες μου κατά του Αλεν. Αυτό δείχνει ότι οι ισχυροί, διάσημοι άνδρες εξαιρούνται από κάθε ευθύνη των πράξεών τους». Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Hachette, Μάικλ Πιτς, υπεραμύνθηκε της απόφασης του εκδοτικού οίκου, αποσαφηνίζοντας ότι τα απομνημονεύματα του Αλεν θα εκδοθούν από τον θυγατρικό αλλά ανεξάρτητο οίκο Grand Central, που δεν έχει σχέση με τη μητρική εταιρεία, εκδότρια του βιβλίου του Φάροου. Σε μήνυμά του προς τον Πιτς, ο Φάροου επισημαίνει: «Η ανεξαρτησία των θυγατρικών σας δεν σας απαλλάσσει από τις ηθικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις απέναντί μου. Φαντασθείτε να επρόκειτο για την αδελφή σας, όπως πρόκειται για τη δική μου».

Πηγή: kathimerini.gr