O Στάθης Καλύβας ομιλητής στην 29η ετήσια διάλεξη Ράνσιμαν, στο Λονδίνο

240

Ο Στάθης Καλύβας, εφετινός ομιλητής στη διάλεξη Ράνσιμαν.

Για να ενισχύσουν το νεοσύστατο, τότε, Centre of Hellenic Studies του Kings College, στο Λονδίνο, ο αείμνηστος Νίκολας Εγκον και η σύζυγός του Μάτι Ξυλά δημιούργησαν το 1989 τον θεσμό ετήσιων διαλέξεων Runciman, προς τιμήν του διάσημου βυζαντινολόγου. Για τρεις δεκαετίες, σπουδαίες προσωπικότητες ανεβαίνουν στο βήμα της μεγάλης αίθουσας του πανεπιστημίου για να αναλύσουν ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της Ελλάδας. Τελευταίος προσκεκλημένος ο γνωστός στο αναγνωστικό κοινό της «Κ» Στάθης Καλύβας. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, επικέντρωσε την ομιλία του στην ελληνική οικονομική κρίση.

Μπροστά σε ένα ένθερμο και πολυπληθές ακροατήριο, αποτελούμενο από Βρετανούς φιλέλληνες, μέλη της ελληνικής και κυπριακής διασποράς αλλά και φοιτητές, ο Καλύβας προσέγγισε το ζήτημα με ψύχραιμη ματιά, αναζητώντας τα χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούμε να αντλήσουμε από την περίοδο 2009 – 2019.  Μπορεί να κάνουμε τα πρώτα βήματα ανάρρωσης και να υπάρχει αρκετή απόσταση από τα πρώτα έτη της κρίσης, όμως χρειάζεται μια σωστή αποτίμηση, όχι μόνον για το τι πήγε στραβά, αλλά και για το τι μας κράτησε όρθιους στη δοκιμασία.


Η Μάτι Εγκον (δεξιά) με την κόρη της και την Γκόντα φαν Στιν.

Αρχικά, παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό του πώς η Ελλάδα βρέθηκε σε δεινή θέση, αλλά και της αλυσίδας των γεγονότων που ακολούθησαν την αδυναμία της να προβεί σε δανεισμό από τις αγορές. Ο Καλύβας μίλησε για τις αντοχές που μπορεί να επιδείξει ένα ώριμο δημοκρατικό πολίτευμα αντιμέτωπο με οξείες προκλήσεις. Εστιάζοντας στις πολυάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν σε αυτό το χρονικό διάστημα, υπογράμμισε ότι ναι μεν μπορεί να αποσταθεροποιούν την οικονομία, όμως εκτονώνουν την ένταση που συσσωρεύει το εκλογικό σώμα και μακροπρόθεσμα φέρνουν λύσεις.  

Αναφορικά με τον λαϊκισμό και τους κινδύνους του, ο ομιλητής επεσήμανε πως συχνά οι λαϊκιστές θέτουν τις σωστές ερωτήσεις, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσουν αρκετές απαντήσεις. Περιμένουν ότι ορισμένα ζητήματα θα λυθούν ως εκ θαύματος, με αποτέλεσμα οι θεωρίες τους να συγκρούονται με την πραγματικότητα και να κονιορτοποιούνται. Επίσης, ενώ σε περιόδους κρίσης η βαρύτητα πέφτει συχνά στην οικονομία, εντέλει η πολιτική έχει εξίσου σπουδαία επιρροή στα πράγματα. Το τελικό συμπέρασμα του Στάθη Καλύβα αφορούσε τη λανθασμένη αντίληψη πως ένα αυταρχικό καθεστώς έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή από ό,τι ένα κράτος με δημοκρατικό πολίτευμα.

Πηγή: kathimerini.gr