Κορωνοϊός: Πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη

207

Ελεγχος θερμοκρασίας αφιχθέντων σε αεροδρόμιο της Ουκρανίας.

Εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται παγκοσμίως τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, σε κάποιες περιπτώσεις με εντυπωσιακά άλματα. Οι προσβεβλημένοι υπερβαίνουν τις 94.100, ενώ οι θάνατοι έως αργά χθες το απόγευμα ανέρχονταν σε 3.210, εκ των οποίων οι 229 εκτός της κινεζικής επικράτειας. Χθες, για πρώτη φορά από την αρχή  της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα, ο αριθμός των θανάτων εκτός κινεζικής επικράτειας υπερέβη αυτούς που καταγράφηκαν στην Κίνα μέσα σε μία ημέρα, γεγονός που μαρτυρά αφενός ότι το μέτωπο της επιδημικής νόσου έχει μετατοπιστεί, αφετέρου ότι τα δρακόντεια μέτρα των κινεζικών αρχών είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αποτελεσματικά.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέζους, ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ότι το ποσοστό θνησιμότητας του Covid-19, με βάση τα κινεζικά στοιχεία, ανέρχεται σε 3,4% και, συνεπώς, είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη, αλλά ευτυχώς δεν είναι εξίσου μεταδοτικός. «Το 3,4% των προσβεβλημένων από τον Covid-19 απεβίωσε», επισήμανε ο δρ Γκεμπρεγέζους. «Συγκριτικά, η εποχική γρίπη σκοτώνει λιγότερο από το 1% αυτών που προσβάλλει».

Συνέπεια της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι η λήψη δρακόντειων μέτρων. Η Ιταλία, που καταγράφει ήδη 3.089 κρούσματα και τουλάχιστον 107 νεκρούς, αναμενόταν να λάβει σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία να βάλει «λουκέτο» σε όλα τα σχολεία και στα πανεπιστήμια έως τις 15 Μαρτίου. Στο διάταγμα, περιλαμβάνεται και το κλείσιμο όλων των θεάτρων και κινηματογράφων αλλά και η ματαίωση όλων των εκδηλώσεων, όπου δεν επιτρέπεται η τήρηση της απόστασης τους ενός μέτρου μεταξύ των συγκεντρωμένων. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ συνιστάται στους Ιταλούς να αποφεύγουν τις χειραψίες και τους εναγκαλισμούς. Στη Γαλλία, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 257 κρούσματα και τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι, ξανάνοιξε τις πόρτες του χθες το Λούβρο, αφού οι υπεύθυνοι του μουσείου καθησύχασαν τους εργαζομένους σχετικά με τα σχέδια που έχουν εκπονήσει προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς. Στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, μιλώντας σε βουλευτές, αναφέρθηκε «σε παγκόσμια πανδημία Covid-19», ενώ το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε τις εξαγωγές ειδών ιατρικής προστασίας, όπως χειρουργικές μάσκες και γάντια, προκειμένου να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες.

Πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε και σε υπάλληλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, υπηρεσία της Ε.Ε. με έδρα τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για άνδρα που είχε επιστρέψει από την Ιταλία, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ειδοποιήθηκαν και για την πιθανότητα ύπαρξης δεύτερου κρούσματος σε κάποιον οργανισμό, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί απολύμανση των γραφείων.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Στην Ιαπωνία τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 1.000, αλλά οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων τονίσαν ότι δεν συζητείται η ματαίωση της διοργάνωσής τους στο Τόκιο. Τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη ανήλθαν σε έξι.

Η παγκόσμια επιδημία αλλοιώνει και τις θρησκευτικές συνήθειες ανά τον κόσμο. Στη Σαουδική Αραβία αναβλήθηκε επ’ αόριστον το μικρότερης σημασίας προσκύνημα Ούμρα σε Μέκκα και Μεδίνα, ενώ για δεύτερη εβδομάδα απαγορεύτηκε η προσευχή της Παρασκευής στο Ιράν, την επιδημική εστία της Μέσης Ανατολής, που έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 92 θάνατοι. Στο Τατζικιστάν, το εθνικό συμβούλιο κληρικών απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στα τζαμιά και την προσευχή της Παρασκευής, επιτρέποντας μόνο την τέλεση κηδειών. Ο αρχιραββίνος του Ισραήλ συνέστησε στους συμπατριώτες του να μην πραγματοποιούν το παραδοσιακό άγγιγμα της «μεζούζα», ενός μικρού παπύρου που κρέμεται στις πόρτες των σπιτιών, μετά το οποίο οι πιστοί φιλούν τα δάχτυλά τους. Ο ραββίνος Νταβίντ Λο τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας θρησκευτικός λόγος για την τήρηση του εθίμου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ειδικοί την περίπτωση σκύλου στο Χονγκ Κονγκ, που πιθανώς να είναι το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του κορωνοϊού από άνθρωπο σε ζώο. Επί του παρόντος είναι αδύνατον να διαπιστωθεί κατά πόσον το ζώο προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό ή απλώς εκτέθηκε σε αυτόν.

Πηγή: kathimerini.gr