Κανονικά η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο παρά την απειλή του κοροναϊού

231

Οι υπεύθυνοι διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δηλώνουν ότι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου θα διεξαχθεί κανονικά, παρά την αυξανόμενη εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού και παρότι άλλες κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις στην Ασία έχουν ακυρωθεί.

Τα στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ενημερώθηκαν την Τρίτη σχετικά με τα συνεχιζόμενα μέτρα περιορισμού της επιδημίας του Covid-19 παγκοσμίως και στη συνέχεια διακήρυξαν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη διεξαγωγή των αγώνων όπως είχε προγραμματιστεί, από τις 24 Ιουλίου έως και τις 9 Αυγούστου.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι αθλητές θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την προπόνησή τους για τους αγώνες, ενώ προσθέτει ότι “Η ΔΟΕ θα συνεχίσει να ακολουθεί τις συμβουλές του ΠΟΥ” (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση της αρμόδιας υπουργού της Ιαπωνίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Seiko Hashimoto, η οποία υπονόησε ότι η τελετή έναρξης της διοργάνωσης θα μπορούσε να αναβληθεί για αργότερα φέτος, καθώς η σύμβαση με τη ΔΟΕ προβλέπει απλώς ότι οι αγώνες πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.

Το τελευταίο αυτό σχόλιο έγινε εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για τον παγκόσμιο αντίκτυπο που έχει η επιδημία του κοροναϊού, οι οποίες έχουν οδηγήσει ήδη στην ακύρωση κορυφαίων αθλητικών, επιχειρηματικών και τεχνολογικών διοργανώσεων, καθώς και εκδηλώσεων μόδας και πολιτισμού σε όλο τον πλανήτη, στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε σε “αχαρτογράφητα νερά” όσον την μετάδοση του κοροναϊού, καθώς έχει εξαπλωθεί ήδη σε περίπου 70 χώρες, ενώ και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας φαίνεται να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι εντός των κινεζικών συνόρων, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας.

Όσον αφορά δε την Ιαπωνία, ήδη έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 1.000 κρούσματα του Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των 700 επιβατών ενός κρουαζιερόπλοιου που έχει τεθεί σε καραντίνα κοντά στο Τόκιο από τον περασμένο μήνα.

Η ΔΟΕ ωστόσο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στην έδρα της στη Λωζάνη της Ελβετίας, ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας από τον περασμένο μήνα μεταξύ της ίδιας, της επιτροπής διοργάνωσης Τόκιο 2020, της ιαπωνικής κυβέρνησης, της πόλης του Τόκιο και του ΠΟΥ.

Εάν πάντως οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελικά ακυρωθούν, θα πρόκειται για αξιοσημείωτη εξέλιξη, δεδομένου ότι στο παρελθόν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη δεν πραγματοποιήθηκε μόνο σε περιόδους πολέμου. Συγκεκριμένα, λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ακυρωθεί οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1916, όπως και οι διοργανώσεις του 1940 και του 1944 λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στους φετινούς Αγώνες δε αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 206 χώρες..

Στην Ασία πάντως μέχρι στιγμής έχει ακυρωθεί μια σειρά από παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, λόγω των ανησυχιών για την εξάπλωση του κοροναϊού. Μεταξύ αυτών, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2020 που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στη Ναντζίνγκ της Κίνας στις 13 Μαρτίου, αλλά μετατέθηκε για το επόμενο έτος, όπως και το Grand Prix της Σαγκάης, που ήταν να γίνει το Απρίλιο και αναβλήθηκε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 90.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19, ενώ περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη του προηγούμενου έτους, όμως έκτοτε ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες, με τις σοβαρότερες εστίες να εμφανίζονται στη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία.

Πηγή: capital.gr