Η σύγχρονη τεχνολογία στην αντιμετώπιση επιδρομών από ακρίδες

293

Δραματικές επιπτώσεις για τις καλλιέργειες σε πολλά κράτη της Αφρικής έχουν οι επιδρομές των ακρίδων.

Eχοντας στην επιστημονική τους φαρέτρα τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα οι επιστήμονες προσπαθούν να αποτρέψουν τις νέες επιδρομές ακρίδων στις καλλιέργειες της Κένυας. Ηδη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την επιδρομή των καταστροφικών εντόμων στο Κέρας της Αφρικής και την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία, μία εξαιρετικά «ανησυχητική» κατάσταση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) προειδοποίησε ότι η έλευση ενός δεύτερου κύματος ακρίδων πιθανώς να απειλήσει τη διατροφική ασφάλεια 25 εκατ. ανθρώπων σε ολόκληρη την περιοχή.

Τώρα όμως ο Κένεθ Μουάνγκι, επιστήμονας δορυφορικών πληροφορικών συστημάτων, με έδρα τη διακυβερνητική αρχή ανάπτυξης, πρόβλεψης κλίματος και εφαρμογών του Ναϊρόμπι, προσπαθεί να εξουδετερώσει το ενδεχόμενο. Οπως επισήμανε, οι ερευνητές εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα υπερυπολογιστή για να εντοπίζουν έγκαιρα τις περιοχές αναπαραγωγής των εντόμων, οι οποίες πιθανώς να μην έγιναν αντιληπτές από τις προηγούμενες προσπάθειες εντοπισμού από το έδαφος. «Το ηλεκτρονικό μοντέλο θα μας προειδοποιήσει για τις περιοχές όπου υπάρχει αναπαραγωγή των καταστρεπτικών εντόμων, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνουμε πληροφορίες και από την τοπική επόπτευσή τους. Πιθανώς αυτές οι περιοχές να αποτελέσουν τα νέα οικοσυστήματα και τους νέους βιοτόπους των ακρίδων. Είναι ιδιαίτερα δύσκολος και δαπανηρός ο έλεγχός τους και γι’ αυτόν τον λόγο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εντοπίσουμε πού αναπαράγονται, ώστε να αποτρέψουμε τον πολλαπλασιασμό τους. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την ενηλικίωση των εντόμων, καθώς αυτό αρχίζει έναν νέο κύκλο καταστροφής. Θέλουμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο», τονίζει ο Μουάνγκι.

Μέχρι στιγμής την προσπάθεια χρηματοδοτεί η Βρετανία. Ο υπερυπολογιστής κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια τις κινήσεις των ακρίδων με βάση δεδομένα όπως η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου, η θερμοκρασία και η υγρασία. Η ακρίβεια της πρόβλεψης όσον αφορά τη μελλοντική τοποθεσία των ακρίδων ανέρχεται περίπου στο 90%.

Σήμερα, οι επιστήμονες τροφοδοτούν το υπερ-κομπιούτερ με στοιχεία όπως η υγρασία του εδάφους και η κάλυψη από βλάστηση, προκειμένου να εντοπίσουν τα αυγά που θα εκκολαφθούν και θα θεριέψουν. Αυτή η πληροφορία θα επιτρέψει στις αφρικανικές κυβερνήσεις να καθορίσουν πού ακριβώς θα γίνουν ψεκασμοί, έτσι ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιθέσεις ακρίδων στις καλλιέργειες.

«Εχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε πού πρόκειται να εμφανιστούν σμήνη και να ενημερώσουμε την κυβέρνηση της Ουγκάντα για την κατάσταση. Κινητοποιήθηκε ο στρατός και όλα είχαν αίσια έκβαση. Τώρα μπορούμε να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στους τόπους αναπαραγωγής των εντόμων. Ελπίζουμε ότι χάρη στις εξελίξεις θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε το χειρότερο σενάριο. Η κυβέρνηση της Κένυας βρίσκεται σε εγρήγορση και ήδη εφαρμόζονται αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου», επισημαίνει ο Κένεθ Μουάνγκι. Εκατομμύρια ακρίδες επέπεσαν και κατασπάραξαν καλλιέργειες σε Αιθιοπία, Σομαλία και Κένυα, ενώ μεγάλα σμήνη έχουν εντοπιστεί σε Τανζανία, Ουγκάντα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Νότιο Σουδάν. Ενα σμήνος ακρίδων μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και 150 εκατ. έντομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο καλλιέργειας.

Πηγή: kathimerini.gr