Φώντας Μπαραλιάκος : “Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί μετασχηματίζονται σε ανταγωνιστικά, εξωστρεφή σχήματα στον σύγχρονο, παγκόσμιο, αγροτικό χάρτη”

274

Επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς εκφώνησε ομιλία ο βουλευτής Πιερίας ΝΔ κ.Φώντας Μπαραλιάκος στη Βουλή. Ένα Νομοσχέδιο που δύναται να αποτελέσει-κατά την επισήμανση του βουλευτή- εφαλτήριο για το ποιοτικό άλμα του πρωτογενούς τομέα της χώρας, που θα  επιφέρει μετασχηματισμό των αγροτικών συνεταιρισμών σε σύγχρονεςανταγωνιστικέςεξωστρεφείς επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία  και θα επιτρέψει τη δημιουργία  αγροτικών συνεργατικών σχημάτων, ικανών να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, νιώθοντας ταυτόχρονα μία ασφάλεια μέσα από τη συνεργασία που θα επιτυγχάνουν.

Ο κ. Μπαραλιάκος, καταρχήν, χαρακτήρισε το παρόν Νομοσχέδιο προϊόν του διαρκούς, ζωντανού και καρποφόρου διαλόγου μεταξύ των αγροτών της χώρας και της πολιτικής ηγεσίας, αφού ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας έχει πλέον απέναντί του έναν αξιόπιστο και ειλικρινή συνομιλητή. Επεσήμανε πως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, τα τελευταία χρόνια, απώλεσαν  τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που τους άρμοζε, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις σύγχρονες γεωργικές απαιτήσεις στον παγκόσμιο αγροτικό χάρτη. Κι αυτή την αδυναμία την εντόπισε και σε αρκετούς αγροτικούς συνεταιρισμούς της Πιερίας που αναζητούν το βηματισμό τους. Το νέο σχέδιο Νόμου, ωστόσο, αλλάζει τα δεδομένα καθώς αναβαθμίζει το ρόλο και μεταρρυθμίζει  τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιριστικών δομών.

Πρωτ’ απ’ όλα συγκροτείται ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τίτλο «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών», η οποία θα αποτελεί την εθνική συντονιστική οργάνωση των Αγροτικών συνεταιρισμών, υπεύθυνη για το πλαίσιο δράσης τους. Το νομοσχέδιο, επιπροσθέτως,  περιορίζει την κρατική παρέμβαση, απλοποιεί και επιταχύνει τη διοικητική διαδικασία ίδρυσης συνεταιρισμών και παρέχει φορολογικά κίνητρα.

Συνεπώς, συμπεραίνει ο βουλευτής Πιερίας, “…ο αγροτικός συνεταιρισμός εξοπλίζεται με όλα τα πλεονεκτήματα μίας επιχειρηματικής μονάδας, χωρίς να λοξοδρομεί από  τον σκοπό του προς όφελος των μελών που τον συναπαρτίζουν…” για να συνεχίσει δηλώνοντας πως   “… οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες μας στο άμεσο μέλλον είναι πολλές και σύνθετες ενόψει της ήδη συντελούμενης κλιματικής αλλαγής. Εφόσον στόχος της αγροτικής οικονομίας μας είναι να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα με το μικρότερο δυνατό κόστος-ελκυστικά και ανταγωνιστικά έναντι άλλων – οι αγρότες μας πρέπει να εκμεταλλευτούν το βελτιωμένο και αναβαθμισμένο πλαίσιο του παρόντος νομοσχεδίου

Στην κατακλείδα του λόγου ο κ.Μπαραλιάκος υπογράμμισε “… .Μετά από πολλά χρόνια οι αγρότες μας δεν έβγαλαν τα τρακτέρ τους στους  δρόμους, δεν προχώρησαν σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι μοχθούν καθημερινά με πολλές αντιξοότητες, δένονται με την ελληνική γη, αγαπούν το χώμα που καλλιεργούν.. Ο πατριωτισμός τους είναι αδιαμφισβήτητος. Το έχουν αποδείξει και το αποδεικνύουν ξανά , αφού έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον Ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας που δίνουν τη μάχη στα σύνορά μας. Το παρόν νομοσχέδιο  εξοπλίζει τους Έλληνες αγρότες με ακόμα περισσότερα εργαλεία ώστε να ενταχθούν δυναμικά στο αγροτοεπιχειρηματικό γίγνεσθαι και να αξιοποιήσουν πλήρως τα πλεονεκτήματα της ευλογημένης ελληνικής γης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία εδώ