Διχασμένη η Ουάσινγκτον για τη στήριξη της Αγκυρας στο ζήτημα της Συρίας

225

Στην Ουάσινγκτον δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά την υποστήριξη της Τουρκίας στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, επειδή η Άγκυρα έχει αγοράσει ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος κάλεσε εντούτοις τους Ευρωπαίους να υποστηρίξουν περισσότερο την Τουρκία στη Συρία.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο Τζέφρι επανέλαβε πως η Ουάσινγκτον έχει ήδη προσφέρει ανθρωπιστική αρωγή και έχει μοιραστεί πληροφορίες με την Τουρκία, όμως πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι όσον αφορά την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω βοήθειας.

«Δεν υπάρχει ομοφωνία απόψεων στην Ουάσινγκτον για το τι πρέπει να γίνει και πόσο γρήγορα. Αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση», δήλωσε ο Τζέφρι σε διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη που ήταν αφιερωμένη στην κατάσταση στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Περιέγραψε το ζήτημα των S-400 ως «μια πολύ σοβαρή ανησυχία για το Κογκρέσο των ΗΠΑ και για την άμυνά μας».

Ο Τζέφρι δήλωσε πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους για να παρακάμψουν το ζήτημα των S-400 και επανέλαβε πως οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη να συνεισφέρουν σημαντικά στις προσπάθειες στην Ιντλίμπ.

«Έχουμε αναλάβει ή θα μπορούσαμε να αναλάβουμε διάφορα διπλωματικά διαβήματα, περιλαμβανομένου του να κινητοποιήσουμε τους Ευρωπαίους» για να σπεύσουν σε βοήθεια της Τουρκίας, δήλωσε ο αμερικανός απεσταλμένος.

«Μία από τις αρχές που συμμερίζονται ο Ντόναλντ Τραμπ και το αμερικανικό Κογκρέσο είναι πως υπάρχει ανάγκη για μια συλλογική προσπάθεια, όχι μόνο εκ μέρους της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, κυρίως των Ευρωπαίων», πρόσθεσε.

«Πιέζουμε τους Ευρωπαίους να συνεισφέρουν σημαντικά. Επικαλούμαι ως παράδειγμα την ισπανική συστοιχία Patriot (σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας) που είναι ανεπτυγμένη αυτή τη στιγμή στην Τουρκία στη βάση του Ιντσιρλίκ. Θέλουμε να δούμε και άλλες παρόμοιες ενέργειες εκ μέρους του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Αμερικανός απεσταλμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr