Παγκόσμιος «πυρετός» για τον ιό

185

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους (δεξιά, δίπλα στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες), κάλεσε χθες τον κόσμο να μη συγκεντρώνει μάσκες, γάντια και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό. EPA

Συνεχίζεται η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19, με τα κρούσματα εκτός Κίνας να αυξάνονται σταθερά, και τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να καταρτίζουν πυρετωδώς σχέδια για την καταπολέμηση της επιδημίας. Στα νέα επίκεντρα της επιδημίας, σε Ιράν, Ιταλία και Νότια Κορέα, δεν καταγράφεται ακόμη κανένα σημάδι επιβράδυνσης της εξάπλωσης, ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τις 90.000 σε 77 χώρες και οι νεκροί τους 3.124.

Στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι νεκροί ανήλθαν χθες στους 79, αυξημένοι κατά 27 σε σύγκριση με τη Δευτέρα, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά περίπου 500 και ανέρχονται πλέον σε 2.502. Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μέχρι να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα καραντίνας που έχουν ληφθεί σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας. Περίπου 50.000 Ιταλοί έχουν τεθεί σε καραντίνα σε Λομβαρδία, Βένετο και Εμίλια Ρομάνια.

Η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ανέφερε χθες πως ο Πάπας Φραγκίσκος υποβλήθηκε σε έλεγχο για τον COVID-19 και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, ενώ το Βατικανό αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. Στη Γαλλία, οι Αρχές έχουν κλείσει περισσότερα από 120 σχολεία και χιλιάδες μαθητές παραμένουν στο σπίτι τους. Χθες, ανακοινώθηκε ότι πέθανε και τέταρτος άνθρωπος στη χώρα εξαιτίας του ιού, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 178. Παράλληλα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες πως οι Αρχές θα επιτάξουν όλο το απόθεμα μασκών προσώπου και τη μελλοντική παραγωγή, ώστε να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχει επάρκεια για ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Στη Βρετανία, όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 51, η κυβέρνηση εκτιμά ότι, στη χειρότερη περίπτωση, μέχρι και το 20% του εργατικού δυναμικού θα αναγκαστεί να λείψει από την εργασία του στο απόγειο μιας πιθανής επιδημίας στη χώρα.

Στη Νότια Κορέα καταγράφηκε την Τρίτη η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από τότε που ξέσπασε η επιδημία, καθώς προστέθηκαν 851 νέοι ασθενείς. Τα κρούσματα στην ασιατική χώρα ανέρχονται σε 5.186 και οι νεκροί σε 34, ενώ ο πρόεδρος Μουν Τζάε κήρυξε «πόλεμο» κατά της επιδημίας. Στο Ιράν, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στη Μέση Ανατολή, οι νεκροί από τον COVID-19 αυξήθηκαν στους 77, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος εκτός Κίνας. Τα κρούσματα στο Ιράν έχουν αυξηθεί σε 2.336, ανάμεσα στους οποίους και 23 βουλευτές.

Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα υπερβαίνουν πλέον τα 100, εκ των οποίων τα δύο στη Νέα Υόρκη, και οι νεκροί ανέρχονται σε έξι. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν σημαντικά τους ελέγχους για τον εντοπισμό κρουσμάτων μετά τις αναφορές για σημαντικές καθυστερήσεις και μικρό αριθμό ελέγχων.

Στην Κίνα, όπου ξέσπασε στις αρχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου η επιδημία του COVID-19, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τη Δευτέρα, περιορίστηκαν σε μόλις 125. Βέβαια, οι Κινέζοι που έχουν πεθάνει εξαιτίας της επιδημίας ανέρχονται σε 2.946. Η Κίνα έλαβε δρακόντεια μέτρα μετά την αρχική προσπάθεια να συγκαλύψει την επιδημία, θέτοντας σε καραντίνα περίπου 500 εκατ. ανθρώπους από τα τέλη Ιανουαρίου, στην προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωσή της. Οπως φαίνεται, το κατάφερε, αν και με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Παράλληλα, έδωσε σημαντικό χρονικό περιθώριο σε άλλες χώρες ώστε να προετοιμαστούν. Τώρα, η κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί μήπως επισκέπτες από άλλες χώρες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση της επιδημίας, οπότε ανακοίνωσε πως θα θέτει σε καραντίνα όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από Νότια Κορέα, Ιράν, Ιαπωνία και Ιταλία.

Αλλαγή συνηθειών εξαιτίας της επιδημίας

Η εξάπλωση της επιδημίας του COVID-19 σε περισσότερες από 77 χώρες αναγκάζει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να αλλάξουν συνήθειες αιώνων, όπως η χειραψία, το αγκάλιασμα και το φίλημα στο μάγουλο, ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό. Η ασθένεια, αν και έχει σχετικά μικρό ποσοστό θνησιμότητας –περίπου 2,3%– συγκριτικά με άλλους κορωνοϊούς όπως ο SARS και ο MERS, φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική, ενώ πολλές φορές τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα μιας κοινής γρίπης, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό των φορέων. Οι πλέον κοινές συστάσεις που απευθύνουν οι επιστήμονες και οι αξιω-
ματούχοι θεσμικών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι η αποφυγή της χειραψίας, της αγκαλιάς και του φιλιού. Οσο για μια άλλη συνήθεια, το πλύσιμο των χεριών, θεωρείται το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης κατά του COVID-19.

Στη Γαλλία, τα ΜΜΕ συστήνουν στους αναγνώστες να αντικαταστήσουν αυτούς τους τρόπους χαιρετισμού με χαμόγελο προς τον άνθρωπο που συναντούν. Στην Κίνα, το μήνυμα των Αρχών είναι οι πολίτες να αντικαταστήσουν τη χειραψία με την ένωση των δύο χεριών τους ως ένδειξη χαιρετισμού. Στη Γερμανία, μέχρι και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έμεινε με το χέρι μετέωρο όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απλώς της χαμογέλασε, αρνούμενος να της δώσει το χέρι του. Στην Ισπανία, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν το παραδοσιακό φίλημα των αγαλμάτων της Παναγίας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στη Ρουμανία, οι Αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τα φιλιά κατά την παραδοσιακή ανταλλαγή στεφανιών με λουλούδια, που γίνεται στη διάρκεια του φεστιβάλ Martisor, με το οποίο εορτάζεται ο ερχομός της άνοιξης. Επίσης, σε ορισμένες χώρες όπως το Ιράν και ο Λίβανος, οι άνθρωποι ενώνουν τις πατούσες τους σε ένδειξη χαιρετισμού. Στις ΗΠΑ, τέλος, οι ομάδες μπάσκετ του ΝΒΑ συστήνουν στους παίκτες να περιορίσουν τις επαφές τους με οπαδούς και να αντικαταστήσουν την ένωση της παλάμης με την ένωση της γροθιάς.

Πηγή: kathimerini.gr