Ξεκάθαρος εκβιασμός

242

Του Ηλία Χρυσικού *

Οι περιστάσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Η Ελλάδα κάνει το αυτονόητο. Στέλνει σαφές μήνυμα:”Τα σύνορα είναι κλειστά”!

Προστατεύει, όπως έχει υποχρέωση τα σύνορα της και υπογραμμίζει ότι θέλει να ελέγχει ποιος εισέρχεται νόμιμα στην επικράτειά της. Θεωρώ, ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί το κράτος δικαίου, απέναντι στις αυξημένες ροές των μεταναστών.

Και είναι γεγονός ότι μέσα σ΄ αυτό το πλήθος των μεταναστών, υπάρχουν άνθρωποι κυνηγημένοι, σε απόγνωση που πρέπει από κάπου να “πιαστούν”.

Η Άγκυρα εξακολουθεί να εκβιάζει στέλνοντας συνεχώς μετανάστες προς τον Έβρο και τα τουρκικά παράλια που δυστυχώς σήμερα στον Έβρο είναι 13.000 ο δε πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει όλο και περισσότερους!

Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές, κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τους μετανάστες να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, καθοδηγώντας τους και από περάσματα διακινητών. Οι μετανάστες μάλιστα, ευχαρίστησαν τον πρόεδρο της Τουρκίας επειδή όπως εξήγησαν σε δημοσιογράφους, τους παρέχει δωρεάν λεωφορεία, ενώ τουρκικά στρατιωτικά οχήματα επίσης βοηθούν τους πρόσφυγες.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η απελευθέρωση μεταναστευτικών ροών με εντολές δοσμένες από την κυβέρνηση Ερντογάν προς την Ευρώπη, θα οδηγήσει σε μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή.

Σ΄ αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντικό θα ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, να καλέσει σύγκληση ενός συμβουλίου όλων των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων και με τη συμμετοχή όλων των πρώην πρωθυπουργών.

Έτσι όλοι μαζί θα δώσουμε το μήνυμα -και εκτός των συνόρων- ότι η Ελλάδα σκέφτεται και δρα σαν μία γροθιά. Και όπως γνωρίζουμε, οι μετανάστες ήταν εδώ και καιρό το εκβιαστικό “χαρτί” του Τούρκου προέδρου.

Τώρα ανοίγει τα σύνορα για να δείξει πόσο “δίκιο” έχει που επιμένει να παραμένουν τα στρατεύματά της σε Συριακό έδαφος. Και όπως έχουν πει πολιτικοί αναλυτές, οι χώρες που θα υποστούν την μεγαλύτερη ζημιά από το άνοιγμα των συνόρων, είναι χώρες του ΝΑΤΟ.

Συνεπώς, γίνεται ένας ξεκάθαρος εκβιασμός και τέλος το ερώτημα που τίθεται είναι: όσοι περάσουν τα σύνορα, που θα πάνε; Κλείνοντας, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι: ότι ο κ. Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με εξαιρετικά δύσκολες επιλογές, που ενέχουν όλους τους μεγάλους κινδύνους.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 στο Ν. Πιερίας και αρθρογράφος του pierianews.gr