«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Ο Τζεφιρέλι περιγράφει συγκλονιστική στιγμή από τη σταύρωση

883

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Πάσχα, η σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» θα επιστρέψει στην ελληνική τηλεόραση.

Τα πάθη του Ιησού Χριστού έχουν αποτελέσει πολλές φορές πηγή έμπνευσης για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ωστόσο, λίγες παραγωγές έχουν αποτυπωθεί τόσο γλαφυρά στη συνείδηση των τηλεθεατών ανά τον κόσμο, όσο η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ».

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι

Το έργο του φημισμένου Ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη ίσως τηλεοπτική (μπορεί και κινηματογραφική) μεταφορά του θείου δράματος. Ο Ρόμπερτ Πάουελ ξεχώρισε στον ρόλο του Ιησού, τόσο για την ερμηνεία του, όσο όμως και για τα καταγάλανα μάτια που προσέδιδαν μυσταγωγία σε κάθε του πλάνο.

Σκηνή από την σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» / Φωτογραφία: ΑΝΤ1

Η σειρά κυκλοφόρησε το 1977 και αποτέλεσε μια ακριβή παραγωγή, με βραβευμένους ηθοποιούς. Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης πραγματοποίησε τα γυρίσματα του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» στoυς αυθεvτικoύς χώρoυς και χρησιμoπoίησε έvα εξαιρετικό καστ ηθoπoιώv όπως o Σερ Λόρεvς Ολίβιε, η εκφραστική Αvv Μπάvκρoφτ, η πανέμορφη Ολίβια Χάσεϊ, ο Άντονι Κoυίv και o Μάικλ Γιoρκ.

«Παγίδα να προσπαθείς να υποδυθείς έναν Θεό»

Ο Ρόμπερτ Πάουελ πέρασε στην ιστορία για τον συγκεκριμένο ρόλο και παρότι συνέχισε να εργάζεται ως ηθοποιός δεν κατάφερε να κάνει κάτι που να ξεχωρίσει τόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν.

«Να προσπαθείς να υποδυθείς έναν Θεό και να το συνειδητοποιήσεις είναι μια παράκαμψη προς τον νευρικό κλονισμό» δηλώνει ο πρωταγωνιστής του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» 40 χρόνια μετά, σε ένα ειδικό αφιέρωμα στο έργο του Τζεφιρέλι που παρουσίασε το History Channel πριν από δύο χρόνια.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ που υποδύθηκε τον θεάνθρωπο στη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» όπως είναι σήμερα / Φωτογραφία: Joel Ryan/Invision/AP

Ο Πάουελ περιγράφει στην ίδια εκπομπή όσα του εξιστόρησε κάποτε σε ένα γράμμα μια εργαζόμενη σε οίκο ευγηρίας από τη Νότια Αφρική. Σε αυτό, του εξηγούσε πως έβαλε τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» στους ηλικιωμένους. «Κάθισα πλάι σε μια πολύ άρρωστη 80χρονη γυναίκα. Όταν ήρθε η στιγμή της σταύρωσης την κοίταξα να κάθεται με τα δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπο της και ένα μεγάλο χαμόγελο. Δυο μέρες μετά πέθανε» περιγράφει η άγνωστη γυναίκα στο γράμμα που έστειλε στον Βρετανό ηθοποιό.

Ο Πάουελ και η λατρεία των Ελλήνων στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»

«Πάντοτε προσπαθώ να αφήσω πίσω μου τον ρόλο του Ιησού από τη Ναζαρέτ, αλλά συνεχώς με ξαφνιάζει» δηλώνει σήμερα ο Ρόμπερτ Πάουελ. Σαφώς πιο μεγάλος σε ηλικία, με τα μαλλιά του κουρεμένα κοντά και χωρίς τη γενειάδα θα περίμενε κανείς πως θα ήταν αδύνατο να τον αναγνωρίσουν. Κι όμως… «Με σταματούν ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, στο δρόμο, παρά το κοντό μαλλί και τα γυαλιά» εξηγεί για την επίδραση που έχει η σειρά 42 χρόνια μετά. Ο Πάουελ άλλωστε δεν γνωρίζει πως «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» προβάλλεται με θρησκευτική ευλάβεια κάθε Πάσχα στην ελληνική τηλεόραση.

Ποιόν ήθελε ο Τζεφιρέλι για Ιησού από τη Ναζαρέτ;

Διαβάζουμε δεκάδες πληροφορίες για το παρασκήνιο μιας τόσο μεγάλης παραγωγής, όσο η σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Πληροφορίες θέλουν για παράδειγμα τον Φράνκο Τζεφιρέλι να θέλει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Ντάστιν Χόφμαν ή τον Αλ Πατσίνο, με τον Ρόμπερτ Πάουελ να προορίζεται για τον ρόλο του Ιούδα.


Ελαιογραφία του Ρόμπερτ Πάουελ από τη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» όπως εκτίθεται στο Διεθνές Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Φράνκο Τζεφιρέλι, στη Φλωρεντία / Φωτογραφία: AP Photo/Domenico Stinellis

Επιπλέον, φαίνεται πως ο Ιταλός δημιουργός ήταν υπέρμαχος του ντουμπλάζ και το χρησιμοποίησε πολύ στην τηλεοπτική σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Ένας από τους πρωταγωνιστές του οποίου η φωνή ντουμπλαρίστηκε ήταν και ο Ελληνας ηθοποιός, Γιώργος Βογιατζής που ανέλαβε στη σειρά τον ρόλο του Ιωσήφ.

Όπως λοιπόν κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα, η σειρά θα προβληθεί από την ελληνική τηλεόραση. Από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και το Μεγάλο Σάββατο το διαχρονικό τηλεοπτικό αριστούργημα «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» θα επιστρέψει ξανά από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.

citypatras.gr