Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας

407

Του Ηλία Χρυσικού *

Οι επόμενοι μήνες είναι απολύτως κρίσιμοι. Η χώρα μας έχει πλέον να αντιμετωπίσει μία πολλαπλή κρίση. Ένα τεράστιο αριθμό μεταναστών, που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

Τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση στον Έβρο, τα “καραβάνια” των μεταναστών που φέρεται να προετοιμάζεται για μαζική μετακίνηση από την Τουρκία προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δείχνουν στοιχεία υποβάθμισης και μεταφέρουν αισθήματα κατάθλιψης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση από τον κ. Ερντογάν με το άνοιγμα των συνόρων, δεν πρέπει να σχετίζεται με πανικό. Σε κάθε περίπτωση, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Ελλάδα, αφενός από την ανατροπή στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, αφετέρου από τα κρούσματα του κοροναϊού.

Επειδή λοιπόν η ΕΕ στέκεται για μια ακόμη φορά αμήχανη μπροστά στις απειλές της Τουρκίας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να φορτωθεί η Ελλάδα πάλι την απραξία της, η προσωπική μου άποψη είναι, ότι η κυβέρνηση αφού διαθέτει σχέδιο, είναι αυτονόητο ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης, ν΄ απαιτεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Οι πολιτικοί μας θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα ενώνουν και να μην διχάζουν. Δεν πρέπει να επιδίδονται σ΄ επικοινωνιακά παιχνίδια και εμείς οι πολίτες θα πρέπει κατά κύριο λόγο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για κοινωνικές εκρήξεις και βεβαίως δεν πρέπει να δοθεί καμιά αφορμή για να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές.

Τα κόμματα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, διότι η κρίση στην Ελλάδα είναι πολιτική και έπειτα οικονομική. Η ελληνική οικονομία έχει την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί, αλλά “απειλείται” και με την απόλυτη καταστροφή.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του pierianews.gr