Σε συναγερμό οι αρχές για να αποτρέψουν «εισβολή» μεταναστών – Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στον Εβρο

171

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, προκειμένου να εμποδίσουν το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό έδαφος. 

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών και προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ’ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών και προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μία περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της Frontex και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίδοξοι «εισβολείς» παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκονται όμως και οι λιμενικές αρχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών βρίσκεται στα παράλια της Τουρκίας. 

Το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στη διάσωση και περισυλλογή 58 μεταναστών και προσφύγων, σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΛΣ από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως σήμερα το πρωί του Σαββάτου, διασώθηκαν 32 μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο και 26 στη Μεγίστη.

Επίσης το ίδιο διάστημα αποβιβάστηκαν με λέμβους 122 μετανάστες και πρόσφυγες σε τέσσερα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Λέσβο και Σάμο. Συγκεκριμένα 69 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 53 στη Σάμο.

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στο σημείο έχουν ενισχυθεί με αστυνομικούς από γειτονικούς νομούς, ενώ ανεστάλησαν οι άδειες των συνοριοφυλάκων καθώς υπάρχει ανησυχία ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες οι ροές παράτυπων μεταναστών θα αυξηθούν σημαντικά.  

Επίσης, τα σύνορα στον Εβρο ενισχύθηκαν με δύο λόχους Καταδρομών ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως καταδρομείς έχουν να ενεργοποιηθούν σε παρόμοια επιχείρηση από το 1994 και το 1997 όταν είχαν λάβει μέρος στις προσπάθειες επιτήρησης των Ελληνοαλβανικών συνόρων.

Πηγή: kathimerini.gr