Πώς βγήκε “λευκός καπνός” από τη συνάντηση Μητσοτάκη- νησιωτών

229

Το στίγμα των προθέσεών του για τη συνάντηση με τους αιρετούς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου το είχε δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. “Είμαι έτοιμος να ακούσω, όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε,  κάθε δημιουργική πρόταση. Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες, που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του”, είχε τονίσει, στην εισήγησή του προς τους υπουργούς. Νωρίς χθες το απόγευμα, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έφερε στο ίδιο τραπέζι την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις πέντε και μισή. Διακόπηκε, για λίγα λεπτά, προκειμένου ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί να μεταβούν στην Ολομέλεια της Βουλής, για να δώσουν το “παρών” στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό. Το ραντεβού συνεχίστηκε μέχρι σχεδόν τις εννέα το βράδυ. Γεμάτες τρεις ώρες, που στο τέλος έβγαλαν… λευκό καπνό. Με στόχο τη διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής ατζέντας, που θα φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους νησιώτες.

Εάν πρέπει κάποιος να κρατήσει τα σημεία-κλειδί της ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αυτά είναι δύο. “Οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές”, είναι το πρώτο. “Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης”, είναι το δεύτερο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά τις επόμενες ημέρες κύκλο επισκέψεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η αρχή θα γίνει από τη Σάμο. Σε κάθε επίσκεψή του θα φέρνει στην πρώτη γραμμή μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Αυτά θα περιλαμβάνουν οριζόντιες οικονομικές κινήσεις, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

“Το σχέδιο της κυβέρνησης, που εδράζεται στους άξονες προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες ασύλου, γρήγορες επιστροφές και ελεγχόμενες δομές, ισχύει απολύτως και είναι το μόνο σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί…Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρέτησαν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Για το σκοπό αυτό, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις με στόχο την κατάρτιση ρεαλιστικών λύσεων”, ανέφεραν, με το τέλος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβερνητικά στελέχη. Ένα ακόμα σημείο-κλειδί είναι και η συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

-Αρχή από τη Σάμο

Η επιλογή της Σάμου, για να γίνει ο πρώτος σταθμός των επισκέψεων Μητσοτάκη στα νησιά δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται για την κατασκευή του κλειστού κέντρου φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην τελική ευθεία και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η λειτουργία του. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το κέντρο αυτό να αποτελέσει τον οδηγό για την κατασκευή και των υπόλοιπων κλειστών δομών. Αρχικά, γιατί μέσα σε σύντομο διάστημα, θα κλείσει στη Σάμο η ανοιχτή δομή. Επίσης, οι κάτοικοι των νησιών θα έχουν τη δυνατότητα να δουν απτά αποτελέσματα από τον τρόπο λειτουργίας και την ασφάλεια που προσφέρει μία κλειστή δομή φιλοξενίας.

Πηγή: capital.gr