Εβρος: Καταδρομείς, ΜΑΤ και αυξημένες περιπολίες στα σύνορα (φωτογραφίες)

666

Μαζικά φτάνουν από το πρωί  στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μετανάστες, κυρίως Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση Τούρκου αξιωματούχου ότι η Αγκυρα ανοίγει τα σύνορα προς την ΕΕ για 72 ώρες.

Περίπου σε 1.200 υπολογίζονται τα άτομα που βρίσκονται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας κοντά στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών ενώ ανεστάλησαν οι άδειες των συνοριοφυλάκων καθώς υπάρχει ανησυχία ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες οι ροές παράτυπων μεταναστών θα αυξηθούν σημαντικά.  

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε κατάσταση  ύψιστης  επιφυλακής με ενίσχυση των ενόπλων και αστυνομικών δυνάμεων και των περιπολιών κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία, ακόμα και με drone.

Δείτε σχετικά: Μαζικές αφίξεις μεταναστών στα σύνορα στον Έβρο – Λέμβοι σε Σάμο και Λέσβο (φωτογραφίες)

Στην περιοχή φτάνουν ενισχύσεις από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι περιπολίες κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής. 

Την ίδια ώρα, με τη στοχευμένη αποστολή δύο λόχων Καταδρομών ενισχύει τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο ο Στρατός Ξηράς.

Οι Καταδρομείς έχουν να ενεργοποιηθούν σε παρόμοια επιχείρηση από το 1994 και το 1997, όταν είχαν λάβει μέρος στις προσπάθειες επιτήρησης των Ελληνοαλβανικών συνόρων.

Το πρωί, στο ύψος των Καστανιών του Έβρου, οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να περάσει σε ελληνικό έφοδος  δίχως αποτέλεσμα καθώς απωθήθηκαν από αστυνομικούς με χρήση χημικών.

Στον Εβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα που προστατεύει τα σύνορά της.

Την ίδια ώρα, λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν σε Σάμο και Λέσβο από τις απέναντι τουρκικές ακτές. 

Συνολικά 151 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταφθάσει στα δύο ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου, από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα.

Πηγή: kathimerini.gr