Η ιστορία θα είναι αμείλικτη

327

Του Ηλία Χρυσικού *

Ο συγχωρεμένος πατέρας μου έλεγε: “Όποιος κοιτάει συνεχώς πίσω του, κάποια στιγμή θα σκοντάψει”. Το γράφω αυτό, διότι η πατρίδα μας φίλοι μου, δεν έχει την πολυτέλεια για άλλα στραβοπατήματα ή πισωγυρίσματα.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, επιθυμεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας μας και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε το γρηγορότερο.

Σήμερα υπάρχουν πολιτικοί, που αντί να επιζητούν τη συναίνεση, συντηρούν μία πολιτική αντιπαράθεση με εμφυλιοπολεμικούς όρους και αυτό το κάνουν για να χτίσουν πολιτικές καριέρες, είτε για να μπορέσουν να επιβιώσουν πολιτικά σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, που αδυνατούν να κατανοήσουν.

Φίλοι μου, ποτέ άλλοτε στην ιστορία της η Ελλάδα, δεν ήταν τόσο “φτωχή”, ποτέ δεν ήταν τόσο ευτελής και αλλοπρόσαλλη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι σε επίπεδο πολιτικής σκέψης και ανάλυσης, εξαρτάται η πορεία ενός κράτους, αλλά και η ίδια η επιβίωση του έθνους.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πως ήταν μεγάλοι ηγέτες στην πλειοψηφία τους; Ήταν έντιμοι, εργατικοί, πατριώτες και οραματιστές, κι όχι μικροί και ανεύθυνοι, απατεώνες, καιροσκόποι, πολιτικάντηδες και ευκαιριακοί, που ζητούσαν να καρπωθούν τον ιδρώτα των άλλων.

Οι μεγάλοι ηγέτες νοιάζονταν για το κοινό καλό και το μελλοντικό χτίσιμο της χώρας και όχι για το προσωπικό τους συμφέρον και το βόλεμα των ημετέρων τους. Έτσι πίστευα ο αφελής… μέχρι που κατάλαβα -τώρα που κλείνει ο κύκλος της ζωής μου-, πως σπανίζουν οι μεγάλοι ηγέτες στον τόπο μας, ενώ οι μέτριοι και οι κακοί θα αφθονούν.

Η Ελλάδα μας φίλοι μου, έχει ταλαιπωρηθεί διαχρονικά από λιπόψυχους, διστακτικούς και μετρίου ”αναστήματος” πολιτικούς, οι οποίοι επέδειξαν – κατά την άσκηση των καθηκόντων τους – εμμονή στις ιδεοληψίες, σύγχυση ιδεολογική, που τους “οδηγούσε” σε δραματικές ταλαντεύσεις σε θέματα κυρίως Εξωτερικής πολιτικής.

Η ιστορία θα είναι αμείλικτη και οφείλουμε να φανούμε όλοι -από το κάθε μετερίζι-, ότι είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Και όσο εμείς οι ίδιοι δεν θα αλλάζουμε, δεν θα έρθει η πρόοδος και δεν θα υπάρχει ελπίδα.

Μέχρι τότε…το “θολό τοπίο” δεν θα ξεκαθαρίζει, η ανησυχία θα διαιωνίζεται και η αιμορραγία θα παρατείνεται…

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του pierianews