Κωνσταντία Γουρζή: Η πρώτη Ελληνίδα που διευθύνει ορχήστρα στη Βιέννη

302

Η ελληνίδα συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή τιμάται σε φεστιβάλ της Αυστρίας.

Το συνθετικό της έργο περιλαμβάνει μουσική για ορχήστρα, μουσική δωματίου, σόλο καθώς όπερα και κινηματογράφο.

Για πρωτη φορά διευθύνει γυναίκα συνθέτρια

Στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ Granefegg της Αυστρίας τιμάται ως Composer in Residence 2020 μια σημαντική προσωπικότητα της ευρωπαϊκής μουσικής, η Ελληνίδα συνθέτρια και μαέστρος Κωνσταντία Γουρζή.
Είναι η πρώτη φορά που αυτό το φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας αναθέτει την ευθύνη αυτής της θέσης σε γυναίκα και μάλιστα με μια σειρά από συναυλίες. Δείτε την ελληνίδα συνθέτρια να διευθύνει

Μία ελληνίδα συνθέτρια διευθύνει την ορχήστρα

Ο θεσμός Composer in Residence -ενταγμένος εδώ και πολλά χρόνια στη πολιτιστική πρακτική μεγάλων οργανισμών- στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής να παρουσιάσουν νέα πρωτότυπα έργα στο κοινό, φωτίζοντας παράλληλα το πορτραίτο του δημιουργού μέσα από ένα πλέγμα δράσεων (συναυλίες, εργαστήρια, διαλέξεις).
Η διακεκριμένη συνθέτρια και διευθύντρια ορχήστρας θα παρουσιάσει τη νέα της σύνθεση στην εναρκτήρια συναυλία της διοργάνωσης, καθώς και το κονσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, και τα δύο αναθέσεις του φεστιβάλ Granefegg.
Το κονσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, θα εκτελεστεί σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα στις 22 Αυγούστου 2020, από την Tonkünstler Orchestra της Βιέννης, υπό τη μουσική διεύθυνση της ίδιας της συνθέτριας.
Έργα μουσικής δωματίου της Κωνσταντίας Γουρζή θα ερμηνεύσουν επίσης μουσικά σύνολα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.
Ένα Master Class της Κωνσταντίας Γουρζή για νέους συνθέτες και μαέστρους υπό τον τίτλο INK STILL WET, ολοκληρώνει το τιμητικό αφιέρωμα στη συνθέτρια. Το master class αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τους νέους καλλιτέχνες καθώς ένα υπεράριθμο σύνολο αιτήσεων έχει ήδη κατατεθεί. Δείτε την Κωνσταντία Γουρζή να διευθύνει

Ποια είναι η συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή

Γεννημένη στην Αθήνα το 1962 η Κωνταντία Γουρζή σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα και το Βερολίνο. Από το 2002 είναι καθηγήτρια στο Hochschule für Musik und Theater του Μονάχου υπεύθυνη για τα σύνολα σύγχρονης μουσικής.

Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα ως συνθέτρια, μαέστρος αλλά και ως παιδαγωγός διακρίνεται εδώ και καιρό από την ανάγκη ενοποίησης ήχων διαφορετικών μουσικών εποχών ψάχνοντας επίμονα να δημιουρ-γηθούν γέφυρες στο παλιό και το καινούριο, την παράδοση και τη συ-νέχειά της.

Έτσι, ο μουσικός τρόπος γίνεται ένα νέο κλειδί κατανόησης, όπου ο ακροατής μπορεί να καταλάβει καλύτερα τη θέση του στο σήμερα, να ακονίσει τη φαντασία του, να ανοίξει νέους δρόμους στο νου του και
πάνω απ’ όλα, να συναισθανθεί βαθιά και να σεβαστεί τον συνάνθρω-πο.

Αναθέσεις έργων έχει λάβει από πολύ σημαντικούς μουσικούς και έχει συνεργαστεί με ορχήστρες και οργανισμούς όπως μεταξύ άλλων η Όπε-ρα του Βερολίνου, του Μονάχου, Ορχήστρες Ραδιοφωνίας της Στουτ-γάρδης, του Μονάχου, του Ανοβέρου, της Στοκχόλμης. Ορχήστρα Νέ-ων Ισραήλ, Φεστιβάλ της Λουκέρνης, Φεστιβάλ στην Ευρώπη, Ρωσία και Ισραήλ. Έχει ηχογραφήσει για την ECM Νew Seiries, τη Sony Classics, τη ΝΑXOS, τη ΝΕΟS κ.α.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του μέντορα της Claudio Abbado έχει ιδρύσει πολλά μουσικά σύνολα, στηρίζοντας έμπρακτα τους νέους μουσικούς.

Πηγή: iefimerida.gr