Οδηγίες για το πώς πρέπει να φοράτε την ιατρική μάσκα σωστά

978

Η γρίπη είναι σε έξαρση κατά την περίοδο που διανύουμε.

Οι ασθενείς εφόσον έχουν συμπτώματα και δεν δύνανται να παραμείνουν σπίτι, καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα για να προφυλάξουν ομάδες υψηλού κινδύνου κατά την επαφή τους μαζί τους. Οι άνθρωποι που δεν θέλουν να νοσήσουν ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καλό είναι να αποφεύγουν το συγχρωτισμό με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος ή εναλλακτικά εάν αυτό είναι αδύνατο, να χρησιμοποιούν μάσκα. Συχνά ωστόσο γίνεται κακή εφαρμογή μάσκας. Ιδανικά η μάσκα είναι καθαρή και αποστειρωμένη.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μια ιατρική μάσκα
Η χρήση μιας ιατρικής μάσκας είναι ο απλούστερος και ευρύτερα διαθέσιμος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από ασθένειες που μεταδίδονται από αερομεταφερόμενα σταγονίδια.

ΔΕΝ προφυλάσσει από τον κοροναϊό
Κατά τη σωστή εφαρμογή της τοποθετείται ούτως ώστε να καλύψει καλά το στόμα και την μύτη. Δένεται σφιχτά για να ελαχιστοποιηθούν τα κενά ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα. Δεν αγγίζουμε τη μάσκα ενώ την φοράμε. Σε περίπτωση που την αγγίξουμε, πλένουμε τα χέρια με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιούμε καλό αντισηπτικό με οινόπνευμα. Οι μάσκες πρέπει να αλλαχτούν άμεσα εάν υγρανθούν, τις πετάμε άμεσα μετά την χρήση και δεν αμελούμε να πλύνουμε τα χέρια αμέσως μετά την χρήση.

Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σωστά. Δεν πρέπει να βρέχονται, πρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν από το πρόσωπο με καθαρά χέρια και το ρίσκο να κολλήσεις γρίπη παραμένει, καθώς πχ μπορεί να ακουμπήσεις μια επιφάνεια που έχει ιό και μετά να τρίψεις τα μάτια σου

Προκειμένου η μάσκα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα σας, το πάνω τμήμα της μάσκας θα έχει μια εύκαμπτη αλλά σκληρή άκρη που εφαρμόζει καλά γύρω από τη μύτη σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η εύκαμπτη πλευρά είναι στραμμένη προς τα πάνω πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας.

Προσοχή 
Το εσωτερικό των περισσότερων ιατρικών μασκών είναι λευκού χρώματος, ενώ το εξωτερικό έχει κάποιου είδους χρώμα.
Ο τρόπος χρήσης/εφαρμογής των χειρουργικών μασκών είναι ένας, και συγκεκριμένα με την έγχρωμη πλευρά προς τα έξω.
Πριν την εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπό σας, βεβαιωθείτε ότι η λευκή πλευρά της μάσκας είναι στραμμένη προς το πρόσωπό σας.
Οτιδήποτε αντίθετο είναι λάθος.

Τώρα που η ιατρική μάσκα είναι στη θέση της στο πρόσωπό σας, χρησιμοποιήστε το δείκτη και τον αντίχειρά σας για να πιέσετε το εύκαμπτο τμήμα της άνω άκρης της μάσκας γύρω από τη γέφυρα της μύτης σας.

Τοποθετήστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και κάτω από το πιγούνι σας.
Μόλις η μάσκα είναι πλήρως ασφαλισμένη, ρυθμίστε την ώστε να καλύπτει το πρόσωπό σας και το στόμα και έτσι η κάτω άκρη να είναι κάτω από το πιγούνι σας.

Οι χειρουργικές μάσκες εισήχθησαν για πρώτη φορά στα νοσοκομεία στα τέλη του 18ου αιώνα. Η δημόσια χρήση τους ωστόσο άρχισε κατά το ξέσπασμα της ισπανικής γρίπης το 1919, που αφάνισε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι συνήθεις χειρουργικές μάσκες για το κοινό δεν παρέχουν αποτελεσματική προστασία από τους ιούς ή τα βακτηρίδια που μεταφέρονται στον αέρα, γιατί είναι πολύ χαλαρή, δεν είχε φίλτρο αέρα και αφήνει τα μάτια εκτεθειμένα.

Ωστόσο, μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού αν κάποιος φταρνιστεί ή βήξει μπροστά μας, ενώ παρέχουν και κάποια προστασία από τη μετάδοση από τα χέρια στο στόμα.

Την ορθή χρήση επισημαίνει με απλά λόγια και ο καθηγητής πανεπιστημίου Δρ. Seto Wing Hong, επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου για την Επιδημιολογία και Έλεγχο των Λοιμωδών Νόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο παρακάτω βίντεο

Πηγή:medlabgr.blogspot.com