Ίντερνετ Ελλάδα: Τελευταίοι στα Βαλκάνια σε ταχύτητα διαδικτύου – Απέχουμε έτη φωτός από την Ταϊβάν

256

Ίντερνετ Ελλάδα: Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ταϊβάν και στην τελευταία η Υεμένη. Η Κύπρος βρίσκεται στην 64η θέση. Η κατάταξη, που παρουσιάζει η βρετανική Daily Mail, βασίζεται στις μέσες (όχι τις μέγιστες) πραγματικές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο και όχι στις ονομαστικές που δηλώνουν οι κατά τόπους πάροχοι.

Οι μέσες ταχύτητες προκύπτουν από τα δισεκατομμύρια onile τεστ που κάθε χρόνο κάνουν οι ίδιοι οι χρήστες σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες όπως της WebsiteToolTester, για να ελέγξουν πόσο γρήγορο είναι το Ίντερνετ που έχουν στο σπίτι ή στο γραφείο τους. Η μέση πραγματική ταχύτητα «κατεβάσματος» (download) αρχείων στην Ελλάδα εμφανίζεται να είναι 13,41 Mbps και της Κύπρου 11 Mbps, έναντι 85,2 Mbps της πρώτης Ταϊβάν. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη (70,9), η νήσος Τζέρσι της Μάγχης (67,5), η Σουηδία (55,2) και η Δανία (49,2 Mbps).

Στον αντίποδα, στην τελευταία 207η θέση βρίσκεται η Υεμένη με μέση ταχύτητα μόνο 0,38 Mbps. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από άλλες βαλκανικές χώρες όπως η 37η Ρουμανία (21,8 Mbps), η 43η Σερβία (19,2 Mbps) και η 49η Βουλγαρία (16,95 Mbps), αλλά πάνω από το 72o Ισραήλ (8,85 Mbps), την 78η Bόρεια Μακεδονία (8 Mpbs) και την 102η Τουρκία (5,3 Mbps). Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 15η θέση με 32,3 Mbps. Από τις 25 πρώτες χώρες, οι 18 είναι ευρωπαϊκές.

Η μέση ταχύτητα παγκοσμίως εμφανίζεται να έχει αυξηθεί από περίπου 9 Mbps το 2017 σε λίγο πάνω από 11 Mbps το 2019. Οι αριθμοί της WebsiteToolTester και κάθε άλλης παρόμοιας online υπηρεσίας πιθανότατα υποεκτιμούν σε όλες τις χώρες λίγο-πολύ (για διάφορους λόγους) την πραγματική διαθέσιμη ταχύτητα που έχουν οι χρήστες.


Τρόποι για γρήγορο ίντερνετ

Για αρχή και πριν δούμε τους τρόπους για γρήγορο ίντερνετ, ας ελέγξουμε την ταχύτητα ίντερνετ που φτάνει στον υπολογιστή μας. Κάνουμε λοιπόν, ένα SpeedTest στην αρχική μας σελίδα. Το ελάχιστο που θα πρέπει να βλέπουμε στη μέτρηση, είναι 4-5 Mbps.

Για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτή την ταχύτητα, ας δούμε κάποιους έξυπνους τρόπους.

1. Μείωση της απόστασης από το Router

Το router σου λειτουργεί σαν ραδιόφωνο, όταν είσαι συνδεδεμένος σε αυτό μέσω WiFi. Όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στην κεραία του router σου, τόσο πιο σταθερό και με λιγότερες απώλειες, θα είναι το σήμα σου.
Οπότε πήγαινε όσο πιο κοντά στο Router μπορείς ή φέρε αυτό κοντά στον υπολογιστή σου. Αν δεν μπορείς να μειώσεις την απόσταση, δοκίμασε να έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή το router με τον υπολογιστή σου. Ακόμα και μια πόρτα αν είναι ενδιάμεσα καλύτερα να είναι ανοιχτή. Αν πάλι είσαι συνδεδεμένος μέσω Ethernet, τότε το καλώδιο ΔΕΝ πρέπει να είναι πιο μακρύ από όσο χρειάζεσαι. Αν χρειάζεσαι ένα πιο κοντό, μπορείς να βρεις σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη και συνήθως κοστίζουν μόνο λίγα ευρώ.

2. Αποσύνδεση περιττών συσκευών από το Router

Αν μέσω Wi-Fi ή ακόμα και Ethernet, υπάρχουν άλλες συσκευές συνδεδεμένες, τότε η ταχύτητα του ίντερνετ θα πρέπει να μοιραστεί και σε αυτές. Αποσύνδεσε όποιες συσκευές δε χρειάζεσαι (Κινητά,Tablet,Τηλεοράσεις) και ξεφορτώσου συσκευές που μπορεί να έχουν τον κωδικό του Wi-Fi σου (όπως π.χ γείτονες και άλλοι) αλλάζοντας τον κωδικό Wi-Fi.

3. Αλλαγή από Wi-fi σε Ethernet, χρήση homeplug ή Wi-Fi extender

Εάν το σήμα από το Wi-fi σου δεν είναι δυνατό, κάνε μετάβαση σε Ethernet ή αγόρασε ένα ζευγάρι homeplug, ή ένα Wi-Fi extender. Είναι ένας από τους πιο εύκολους και αποδοτικούς τρόπους για γρηγορότερο Ίντερνετ.

4. Ψύξη και κυκλοφορία αέρα γύρω από το Router

Η καλή κυκλοφορία του αέρα για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του router, είναι επίσης από τους βασικούς τρόπους για γρήγορο Ίντερνετ. Είναι εύκολο να ξεχαστεί δίπλα σε θερμές εστίες όπως καλοριφέρ και σόμπες ή και δίπλα από παράθυρα και κάτω από τον ήλιο.

5. Αναβάθμιση υλικολογισμικού (firmware) του router

Έλεγξε την επίσημη σελίδα του κατασκευαστή για διαθέσιμες αναβαθμίσεις υλικολογισμικού. Εάν υπάρχουν, διαβάσε το change-log για να μάθεις ποιες βελτιώσεις προσφέρει το νέο υλικολογισμικό. Έπειτα ανάτρεξε στις οδηγίες χρήσης και εφάρμοσε την αναβάθμιση στη συσκευή σου.

 

flash με πληροφορίες από speedtest.gr