Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό;

573

Ο νέος κοροναϊός, με την επιστημονική ονομασία COVID-19, που ξεκίνησε από την κινεζική Ουχάν στα τέλη του 2019, είναι πιθανό να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία. Στις 19 Φεβρουαρίου 2020, πάνω από 75.600 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νόσησαν, 2.122 άνθρωποι κυρίως στην Κίνα πέθαναν. Φαρμακευτικές και εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως οι Moderna και Johnson & Johnson λένε ότι προσπαθούν εντατικά να βρουν το εμβόλιο, αλλά η ανακάλυψή του δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο του COVID-19.

Πότε θα είναι διαθέσιμο ευρέως το εμβόλιο

Το πιθανότερο σενάριο είναι σε έναν χρόνο. Όπως δήλωσε ο Anthony Fauci, διευθυντής του αμερικανικού ινστιτούτου για αλλεργίες και μεταδιδόμενες ασθένειες, εάν η έρευνα προχωρήσει χωρίς προβλήματα, οι κλινικές δομικές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε τρεις μήνες. Πρόκειται για την πρώτη φάση των δοκιμών, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια του εμβολίου και οι παρενέργειές του. Για να διατεθεί όμως στο ευρύ κοινό, θα πρέπει να περάσει από την τρίτη φάση και να λάβει την έγκριση του FDA.

Γιατί καθυστερεί τόσο η παραγωγή ενός εμβολίου

Η συνήθης διαδικασία παραγωγής εμβολίου διαρκεί κατά μέσο όρο 10 με 15 χρόνια, επειδή οι ερευνητές θέλουν να δημιουργήσουν μια ασφαλή θεραπεία. Στις ΗΠΑ, για να εγκριθεί ένα εμβόλιο πρέπει να περάσει απο φάσεις δοκιμών, εργαστηριακών εξετάσεων σε ζώα και ανθρώπους, καθώς και από έλεγχο ποιότητας. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηράζουν την παραγωγή ενός εμβολίου, από την πολυπλοκότητα του ιού έως το ίδιο το ανοσοποιητικό του ανθρώπου. Στην περίπτωση του COVID-19, και στις αναπνευστικές ασθένειες, η διαδικασία είναι πιο δύσκολη, επειδή πρέπει το εμβόλιο να δημιουργήσει αρκετή ανοσοαπόκριση στην κυκλοφορία του αίματος για να ενεργοποιήσει αντισώματα στην αναπνευστική οδό.

Επίσης, η παραγωγή των εμβολίων, εκτός από χρονοβόρα, είναι και ακριβή. Από την αρχή έως το τέλος, μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου εμβολίου. Σημειωτέον πως οι φαρμακευτικές ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη εμβολίων, τα οποία αποδεικνύονται ανεπαρκή, και πρέπει να αρχίσουν πάλι από την αρχή.

Ευτυχώς, υπάρχουν μηχανισμοί για ταχεία έγκριση εμβολίων σε περιπτώσεις επιδημίων. Ωστόσο, ακόμη και αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορη έγκριση εξαιτίας μιας επιδημίας. Χαρακτηριστικά, το πρώτο εμβόλιο για τον Έμπολα πήρε έγκριση από τον FDA τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή είχαν περάσει ήδη πάνω από 5 χρόνια από την έξαρσή του στη δυτική Αφρική.

Ποιοι έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του εμβολίου

Η Johnson & Johnson, μια μεγάλη φαρμακευτική στο Νιου Τζέρσεϊ, η Inovio, μια εισηγμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Πενσυλβάνια, η Moderna, επίσης εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Μασαχουσέτη, και μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, είναι τέσσερις οργανισμοί που έχουν αποκαλύψει ότι εργάζονται στην ανακάλυψη του εμβολίου.

Πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία

Αν και η διαδικασία, όπως είδαμε, μπορεί να είναι αργή, στην περίπτωση του νέου κοροναϊού υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από παλαιότερες επιδημίες. Ένας λόγος είναι το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού, το οποίο έγινε γνωστό από Κινέζους επιστήμονες. Όπως σημειώνουν στελέχη φαρμακευτικών, αυτό είναι το βασικό στοιχείο που χρειάζονται για την παραγωγή του εμβολίου.

Μια άλλη εξέλιξη είναι τα εμβόλια mRNA, τα οποία δημιουργούνται γρηγορότερα και είναι φθηνότερα από τα συμβατικά εμβόλια. Η Moderna, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο εμβόλιο για να στοχεύσει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του κοροναϊού, ενώ θα ενεργοποιήσει τα αντισώματα του ανθρώπου.

Μπορεί να πάει χαμένο το εμβόλιο;

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο η επιδημία να τελειώσει προτού δημιουργηθεί επιτυχημένα το εμβόλιο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μιλάμε για χάσιμο χρημάτων. Όπως σημειώνουν στελέχη των φαρμακευτικών, ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρχει ένα εμβόλιο για την επόμενη επιδημία, όποτε και αν συμβεί.

Οι κοροναϊοί είναι γνωστή κατηγορία ιών στην ιατρική επιστήμη. Συνήθως προκαλούν ένα απλό κρυολόγημα. Αλλά στην πρόσφατη ιστορία έχουν προκαλέσει θανάσιμες εξάρσεις: Ο COVID-19 είναι η τρίτη θανάσιμη επιδημία που συμβαίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ακόμη και αν τεθεί υπό έλεγχο η συγκεκριμένη επιδημία, το εμβόλιο θα φανεί χρήσιμο σε μελλοντική επανεμφάνιση του ιού.

Υπάρχουν διαθέσιμες άλλες θεραπείες;

Επειδή η ασθένεια προκαλείται από έναν ιό, οι ερευνητές δοκιμάζουν αντιικά φάρμακα για να δουν αν μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των ασθενών. Ένα φάρμακο, το remdesivir, από την εταιρεία Gilead Science, χρησιμοποιείται ήδη σε δοκιμές σε ασθενείς στην Ουχάν. Επίσης, το φάρμακο Kaletra, από την AbbVie, που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τον HIV, δοκιμάζεται και σε ασθενείς του COVID-19. Άλλοι ασθενείς απλά δέχονται αναπνευστική υποστήριξη, ενώ το σώμα κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Η Johnson & Johnson αναζητεί σε άλλα φάρμακα που έχει παραγάγει αν θα μπορούσαν θα χρησιμοποιηθούν για τον COVID-19. Η πιθανότητα είναι βέβαια πολύ μικρή, καθώς τα περισσότερα φάρμακα είναι “στοχευμένα”. Αλλά, οπωσδήποτε, αξίζει την προσπάθεια.

Πηγή: capital.gr