Αστυνομικοί πουλούσαν διαβατήρια

230
Τα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα ψευδή στοιχεία πωλούνταν από 4.000 έως 40.000 ευρώ.

Γνήσια διαβατήρια και ταυτότητες, με πλαστά όμως στοιχεία, κατηγορούνται ότι εξέδιδαν και πουλούσαν σε κακοποιούς έξι αστυνομικοί από τμήματα και υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική. Η δράση τους ήρθε στο φως έπειτα από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που διήρκεσε πάνω από 1,5 χρόνο. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ψευδή βεβαίωση και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης.

Πρόκειται για πέντε αστυφύλακες και έναν ανθυπαστυνόμο που υπηρετούν στα Τμήματα Παγκρατίου, Βριλησσίων, Ελευσίνας, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, καθώς και στο επιτελείο της ΓΑΔΑ. Ο ένας από αυτούς είχε συλληφθεί στο παρελθόν για διακίνηση μεταναστών. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται 27 ιδιώτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018 τα μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται ότι εξέδωσαν 38 δελτία ταυτότητας και 31 διαβατήρια. Για καθένα από αυτά χρησιμοποίησαν τα στοιχεία Ελλήνων που έχουν γεννηθεί και ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν έχουν εκδώσει ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Από τη μακρόχρονη έρευνα των «Αδιαφθόρων» διαπιστώθηκε ότι οι αλλοδαποί –κυρίως υπήκοοι Αλβανίας– πήγαιναν συνοδευόμενοι από μάρτυρες ταυτοπροσωπίας σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα και, δηλώνοντας τα στοιχεία Ελλήνων του εξωτερικού, εξέδιδαν γνήσιες ταυτότητες. Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση των ταυτοτήτων, εξέδιδαν γνήσια ελληνικά διαβατήρια με πλαστά όμως στοιχεία. Στη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι τα ίδια πρόσωπα εμφανίζονται ξανά και ξανά ως μάρτυρες ταυτοπροσωπίας κατά την έκδοση των «επίμαχων» εγγράφων. Προέκυψε αντίστοιχα ότι οι ενδιαφερόμενοι κατέθεταν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στα γραφεία Διαβατηρίων του Παγκρατίου και της Αγίας Παρασκευής, όπου υπηρετούσαν ορισμένοι από τους διωκόμενους αστυνομικούς. Ενδεικτικά, οι 20 από τις 38 ταυτότητες εκδόθηκαν από το Τ.Α. Αγίας Παρασκευής με διαμεσολάβηση μάλιστα του κατηγορούμενου ανθυπαστυνόμου. Αντίστοιχα, τα 23 από τα 31 διαβατήρια εκδόθηκαν από το γραφείο Διαβατηρίων Παγκρατίου, όπου υπηρετούσε αστυφύλακας, φερόμενος ως μέλος του κυκλώματος. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα ψευδή στοιχεία πωλούνταν από 4.000 έως 40.000 ευρώ σε άτομα –κυρίως αλλοδαπούς– που διώκονταν με διεθνή και ευρωπαϊκά εντάλματα για αδικήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών, σωματεμπορία κ.ά.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται έπειτα από πληροφορίες που διαβίβασε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων η Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. και αφορούσαν δύο από τους έξι εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Ωστόσο, στο διάστημα που ακολούθησε, καταγγελία για την ίδια υπόθεση υπεβλήθη και στο αρχηγείο της Αστυνομίας. Το αποτέλεσμα ήταν να διαταχθεί ΕΔΕ και επομένως οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί να ενημερωθούν για την εις βάρος τους διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου. Ετσι, διέκοψαν τη δράση τους ήδη από το 2018, γεγονός που δυσκόλεψε σημαντικά την εις βάρος τους έρευνα. Για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης υπήρξε συνεργασία με ελληνικές προξενικές αρχές στο εξωτερικό και διωκτικές αρχές σε Γαλλία, Ισπανία, Βουλγαρία και Ολλανδία.

Πηγή: kathimerini.gr