O Τσίπρας σε λογοτεχνικό “σουαρέ” στο Παρίσι

208

Στο Παρίσι βρίσκεται ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας (σήμερα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες) όπου  επισκέφθηκε, με τη Δήμαρχο του Παρισιού ένα σπουδαίο και δημοφιλές βιβλιοπωλείο του 20ου διαμερίσματος, το “Le Merle Moqueur”, που φιλοξενεί συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να του πουν για Έλληνες συγγραφείς που φιλοξενούν και συνομίλησαν για τον Νίκο Καζαντζάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται στη διάσημη φράση του συγγραφέα “δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος”.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε βιβλία του Βασίλη Βασιλικού και της Ρέας Γαλανάκη, ενώ στάθηκαν σε ένα βιβλίο του Νίκου Καββαδία, του ποιητή της θάλασσας όπως τόνισαν, με τον Αλέξη Τσίπρα να θυμίζει ότι πρόσφατα χάσαμε τον Θάνο Μικρούτσικο, έναν σπουδαίο μουσικό που έκανε γνωστή την ποίησή του σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε για τα βιβλία  του Βασίλη Αλεξάκη,  ενός, όπως είπε, εξαίρετου συγγραφέα και καλού φίλου.

Αργότερα συναντήθηκε στη Σορβόνη με τον σπουδαίο Γάλλο ιστορικό, Gilles Pecout, πρύτανη των πανεπιστημίων του Παρισιού Gilles Pecout.