Με άποψη: Εκχώρηση Εθνικής κυριαρχίας;

311

Η Ελλάδα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να είχε ανακηρύξει ΑΟΖ. Και δεν το έκανε, με ευθύνες όλων όσων δεν κατέθεσαν σχέδιο νόμου ανακήρυξης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν προετοιμασμένη να κυβερνήσει.

Είχε έτοιμα νομοσχέδια για κάθε μικρο-μεγάλη ασημαντότητα και δεν γνωρίζω αν ήθελε να ανακηρύξει ΑΟΖ.

Φυσικά, μας πρόλαβε η Τουρκία να συμφωνήσει με τη Λιβύη και ίσως η κυβέρνηση να εφαρμόζει κάποιο σχέδιο τύπου Κοτζιά δηλ. “δεν ανακηρύσσω για να μην ενοχλήσω”.

Ακούω και διάβασα αυτές τις μέρες ότι ο ΟΗΕ θα ανακοινώσει και θα αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα.

Έτσι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβυής αποκτά την “τυπική” νομιμότητα που ήθελε ο πρόεδρος της Τουρκίας, για να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου και νότια της Κρήτης, δηλ. σε περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα, με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

Τις επόμενες ημέρες, η Τουρκία -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- θα προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις.

Έτσι, θα είμαστε ένα βήμα μπροστά για ένα θερμό επεισόδιο και ότι μπορεί να φέρει αυτό.

Δυστυχώς, ο χρόνος της Ελλάδος μας εξαντλείται και η χώρα μας χάνει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει διπλωματικά και αποτελεσματικά την Τουρκική αναθεωρητική στρατηγική και ενδεχομένως μας οδηγεί σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Με τα λίγα που ξέρω, νομίζω ότι μόνο με την ανακήρυξη της δικής μας ΑΟΖ στην ίδια περιοχή και την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ θα κατοχύρωνε τα δικά μας δικαιώματα και θα εξουδετέρωνε τα τετελεσμένα που δημιουργούν το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Έτσι θα δημιουργούσε στέρεο έδαφος για μια πιο ουσιαστική αντιμετώπισή της χώρα μας, θα έστελνε μηνύματα αποφασιστικότητας σε όλους, για μεγαλύτερη βοήθεια – υποστήριξη φίλων – συμμάχων και την αποθάρρυνση της γείτονας χώρας.

Κλείνοντας με αυτά που εξελίσσονται και με αυτά που έρχονται, αναρωτιέμαι εάν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία μέσω της Χάγης.

Εύχομαι ολόψυχα να διαψευσθώ και να μην είναι έτσι όπως τα έγραψα..