20 Φεβρουαρίου : Εορτολόγιο

343

Η 20η Φεβρουαρίου 2020 είναι η 51η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγάθωνος πάπα της Ρώμης, του Λέοντος επισκόπου Κατάνης του θαυματουργού, καθώς και του Ανιανού Επισκόπου Αλεξανδρείας.

Η Πέμπτη20 Φεβρουαρίου 2020, που είναι η 51η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγάθωνος πάπα της Ρώμης, του Λέοντος επισκόπου Κατάνης του θαυματουργού, καθώς και του Ανιανού Επισκόπου Αλεξανδρείας.

Κατά την σημερινή ημέρα, δεν υπάρχει κάποια ονομαστική εορτή, ενώ σύμφωνα με την παράδοση πρόκειται για την Τσικνοπέμπτη.

Η συγκεκριμένη ημέρα (Τσικνοπέμπτη) απέχει κάθε χρόνο 11 μέρες από την Καθαρά Δευτέρα, η οποία με τη σειρά της απέχει 40 μέρες από το Πάσχα.

Πώς προέκυψε ο εορτασμός της μέρας;

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης, στην οποία είθισται να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Πραγματοποιείται την ημέρα Πέμπτη, καθώς οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες και, μάλιστα, γίνεται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή.

Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου, ενώ πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Γι΄αυτό, οι πιστοί, προκειμένου να μην μπαίνουν σε πειρασμό, καθάριζαν τα ψυγεία τους από ότι κρέας είχαν ή, και έτρωγαν όσο κρέας ήθελαν για να πάρουν τις βιταμίνες που χρειάζονταν από αυτό, ώστε να αντέξουν στη μεγάλη νηστεία!

Η Τσικνοπέμπτη  γιορτάζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν αρκετά έθιμα, ενδιαφέροντα και διαφορετικά μεταξύ τους. Ας δούμε για παράδειγμα το έθιμο στην Κέρκυρα :

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα.

Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την comedia dell’ arte.

Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια που είναι τo κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”.

Σ’ αυτή, συμμετέχουν και διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό, πετεγουλιό – κουτσομπολιό, στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους με ξεκαρδιστικές ιστορίες βγαίνουν στη φόρα όλα τα άπλυτα των υποτιθεμένων πού έπεσαν σε διάφορα παραπτώματα, καυτηριάζοντας διαχρονικούς τύπους ανθρώπων και καταστάσεων.