Νέο πρόστιμο 16 εκατ. δολαρίων από την Τουρκία στην Google

220

Η αρχή ανταγωνισμού της Τουρκίας έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 98,4 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (16,26 εκ. δολάρια) για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Google στην αγορά, στις Google Reklamcilik ve Pazarlama, Google LLC, Google LLC, Google Ireland Limited και Alphabet Inc., τη μητρική της Google.

Η αρχή ανταγωνισμού της Τουρκίας ξεκίνησε αρχικά την έρευνά της για την Google το 2017, αφού ο ανταγωνιστής της, Yandex, υπέβαλε καταγγελία κατά της. Μετά από έρευνα, η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο στη Google, τον Σεπτέμβριο του 2018 και της έδωσε έξι μήνες για να επιλύσει τα προβλήματα που είχε εντοπίσει. Ωστόσο, μετά από αλλαγές που πραγματοποίησε η Google στις συμβάσεις της τον Αύγουστο του 2019, το Νοέμβριο η αρχή ανταγωνισμού έκρινε ότι οι αλλαγές αυτές δεν ήταν αρκετές και επέβαλαν πρόστιμο 0,05% των εσόδων της Google ανά ημέρα μέχρι να επιλυθούν αυτά τα θέματα.

Το συμβούλιο ενημέρωσε την Google στην απόφασή της  να προβεί σε κάποιες αλλαγές στη μονάδα αγορών, εντός τριών μηνών.

Η Google έχει 60 ημέρες για να ασκήσει αγωγή ενώπιον διοικητικών δικαστηρίων στην Άγκυρα κατά της απόφασης.

Η προσέγγιση ενός δικαστηρίου στην Άγκυρα μπορεί να μην φέρει στη Google το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να απευθυνθεί πρώτα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, για να λύσει τα προβλήματά της. Ωστόσο, η Google  αντιμετωπίζει προβλήματα με το “Παλάτι” για σχεδόν μια δεκαετία.

Από την 1η Μαρτίου 2020 , ένας φόρος 7,5% στα “έσοδα από τις πωλήσεις” τεχνολογικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των Google, Facebook και Amazon, θα τεθεί σε ισχύ στην Τουρκία.

Το Παλάτι θέλει να αναγκάσει τη  Google και τη Facebook να εγκαταστήσουν τους σέρβερ τους στην Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο του 2019, σε δήλωση, η Google δήλωσε ότι έχει πει στους επιχειρηματικούς εταίρους της ότι δεν θα εγκρίνει αιτήσεις αδειοδότησης για νέα τηλέφωνα Android για την τουρκική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στο Google Play Store ή σε εφαρμογές όπως το Gmail και το YouTube. Ωστόσο, η Google διευκρίνισε ότι τα υπάρχοντα μοντέλα συσκευών δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση και θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμα για αγορά.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο 93 εκατ. λιρών (17,4 εκατ. δολάρια) στη Google, για παραβιάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού.

Πηγή: capital.gr