Ένα γράμμα για τον Άγιο Βαλεντίνο, τους χαζορομαντικούς και όλους όσους δεν τον γουστάρουν!

324

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία: η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια άσκοπη γιορτή. Μια ημέρα για τα ανθοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα κοσμηματοπωλεία και τα εστιατόρια. Μια αφορμή για να ξοδέψετε λεφτά σε άσκοπα αντικείμενα, σε ακριβά δώρα, λουλούδια που θα μαραθούν και σοκολάτες που θα φαγωθούν άμεσα. Μια εμπορική γιορτή, μια οργανωμένη εκμετάλλευση του καταναλωτή. Μια γιορτή χωρίς λογική.

Κάπως έτσι βλέπουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εκατομμύρια συμπολίτες μας σε αυτόν τον πλανήτη. Ευτυχώς υπάρχει και η άλλη πλευρά. Τα εκατομμύρια που αναγνωρίζουμε τη γιορτή του έρωτα, της αγάπης, των συναισθημάτων. Μια ημέρα ως αφορμή να αναγνωρίσουμε τον/την σύντροφο που έχουμε δίπλα μας. Που είμαστε μαζί εβδομάδες, μήνες, χρόνια ή και δεκαετίες. Κάποιοι θα μας κατονομάσουν από χαζορομαντικούς μέχρι και θύματα του εμπορίου.

Είναι όμως έτσι, είμαστε μόνο εμείς τα «θύματα»;

Στον δικό μου μικρόκοσμο, η ημέρα των Ερωτευμένων, είναι μια υπεροχή αφορμή να τιμήσουμε αυτό που ζούμε και βιώνουμε καθημερινά. Να φιλήσουμε, να αγκαλιάσουμε πιο τρυφερά το πρόσωπο που είναι στη ζωή μας. Να πούμε σ ’αγαπώ, να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, να κοιταχτούμε στα μάτια. Δεν χρειαζόμαστε δώρα ακριβά και μπουκέτα με 100 τριαντάφυλλα για να το δείξουμε. Αρκεί ένα βλέμμα. Ένα σύντομο γράμμα, μια μικρή σοκολάτα ή ότι γλυκό μας αρέσει.

Αν δεν μας αρέσουν τα γλυκά, αρκεί και μια πίτσα. Ένα μαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι με ένα κερί. Μια βόλτα με τα πόδια ή το αυτοκίνητο σε ένα μέρος που αγαπάμε και οι δυο. Να δούμε τα αστέρια και αν έχει συννεφιά να απολαύσουμε τον σκοτεινό ουρανό. Να γελάσουμε, να συγκινηθούμε καθώς ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι για πολλοστή φορά.

Η συγκεκριμένη ημέρα έγινε εμπορική γιατί εμείς το ζητήσαμε, όλοι μας.

Προφανώς τα μαγαζιά και οι μεγάλες εταιρίες δεν αποφάσισαν μια ημέρα να επενδύσουν χρήματα σε ένα γεγονός που είναι αδιάφορο. Όσο ο άνθρωπος αγαπάει, θα βρίσκει τρόπους να εκφράζει τα συναισθήματα του, με όποιον τρόπο επιλέξει. Οπότε δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει τόσο μεγάλος ντόρος γύρω από τη γιορτή της Αγάπης. Αλλά και το ακριβώς αντίθετο.

Θύματα είναι και όσοι δεν πιστεύουν στον Βαλεντίνο. Πηγαίνουν σε ανάλογα πάρτι, εστιατόρια, που διοργανώνουν βραδιές αντί-ερωτικές. Και τα «θύματα» τρέχουν να προλάβουν να παραβρεθούν σε μια κίνηση επανάστασης. Να δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που δείχνουν πόσο δεν γουστάρουν τη συγκεκριμένη γιορτή. Και όσο το κάνουν αυτό, τόσο κερδίζουν κάποιοι άλλοι. Αλλά όχι, αυτοί πιστεύουν πως δεν είναι θύματα της κατανάλωσης.

Για μένα είναι απλά μια ακόμη γιορτή.

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τα γενέθλια μας, την ονομαστική μας εορτή, μια επέτειο. Ξοδεύουμε και καταναλώνουμε, όμως εκεί μας αρέσει; Το ίδιο όταν τιμούμε αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν, κάνουμε εκδηλώσεις για να θυμηθούμε θλιβερά γεγονότα. Πάλι δεν αντιδρούμε. Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα βασιζόμενοι σε ιστορίες 2.000 ετών. Σε άλλες χώρες γιορτάζουν τους δικούς τους θεούς και τις δικές τους παραδόσεις με παρόμοιο τρόπο.

Γιορτάζουμε Παγκόσμιες Ημέρες για τον καρκίνο, το AIDS, τις αόρατες ασθένειες, γνωστά και άγνωστα σύνδρομα και αυτοάνοσα. Επετείους για πολέμους και ξανά για άλλους πολέμους. Αν το σκεφτείτε καλά, μέσα στο χρόνο πιο πολύ εκδηλώνουμε γεγονότα γύρω από το θάνατο, παρά τη ζωή! Ο έρωτας όμως είναι ζωή. Η αγάπη είναι ζωή. Ο άνθρωπος γεννιέται και εξελίσσεται μέσα από την αγάπη, τη λατρεία και την ένωση δυο ανθρώπων.

Αν θεωρείς τα γενέθλια σου σημαντικά, που είσαι μια κουκκίδα στο σύμπαν, γιατί να μην είναι ο έρωτας πιο σημαντικός; Που αφορά σχεδόν 8 δισεκατομμύρια κουκκίδες; Το αν θα ξοδέψεις, το αν θα πέσεις θύμα των διαφημίσεων και των πολυεθνικών, αυτό είναι δικό σου θέμα. Και αν ο/η σύντροφος σου, θέλει και απαιτεί ακριβά δώρα ενώ εσύ είσαι της αντίθετης άποψης, τότε νομίζω ήρθε η ώρα να κάνετε μια πολύ σοβαρή κουβέντα για το μέλλον σας. Ίσως και να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας και τις επιλογές σας.

Τιμούμε τον έρωτα, δεν τον γιορτάζουμε!

Αν όμως κάνατε λάθος επιλογές, δεν φταίει η αγάπη για αυτό. Αν σας τύφλωσε ο έρωτας κάποια στιγμή(όπως όλους μας) δεν σημαίνει πως πρέπει να τα βάλετε μαζί του. Μην ξεχνάτε πως οποίος τα έβαλε με τον έρωτα, χαμένος βγήκε. Η απόδειξη είναι καταγεγραμμένη σε χιλιάδες τόμους της ανθρώπινης ιστορίας.

Αφήστε λοιπόν τα αρνητικά συναισθήματα κατά μέρος. Αν δεν σας αφορά η συγκεκριμένη ημέρα, κάντε ότι άλλο γουστάρετε. Μην κατακρίνετε όμως και όσους θέλουν να τη γιορτάσουν. Μην γίνεστε μικρόψυχοι και εγωιστές, ο καθένας γιορτάζει αυτό που τον εκφράζει και όσο δεν ενοχλεί άλλους, με όποιο τρόπο θέλει. Αυτό λέγεται αποδοχή της διαφορετικότητας και ελευθερία!

Τον έρωτα και την αγάπη δεν τα γιορτάζουμε λες και είναι ο χρόνος που φεύγει. Με πυροτεχνήματα και μετά σκοτάδι. Αγαπάμε όλο τον χρόνο και για μια φορά, τον τιμούμε ο καθένας με τον δικό του προσωπικό τρόπο! Χρόνια πολλά και ερωτευμένα σε όλους όσους γιορτάζουν φέτος. Στους υπολοίπους εύχομαι να σας βρει αυτό που ποθείτε περισσότερο, ότι και αν είναι αυτό!

Υ.Γ. Ο συγγραφέας του άρθρου δεν είναι ερωτευμένος και δεν ζει σε ροζ συννεφάκι όσο έγραφε αυτές τις γραμμές. Τι τον περιμένει αύριο, κανείς δεν το ξέρει! Είναι όμως πάντα ερωτευμένος με τη ζωή!

Κείμενο – Σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: newsitamea.gr