Τα έργα του 2020 στην ατζέντα Μητσοτάκη – υπουργείου Υποδομών

205

Μεγάλα έργα, όπως το Πάτρα – Πύργος, ο Ε65, ο ΒΟΑΚ, η αναβάθμιση της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Καστελίου, η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδας και η σιδηροδρομική σύνδεση Νοτίου Ελλάδας με Βόρεια Ελλάδα θα ολοκληρωθούν ή θα ξεκινήσουν το 2020 από το υπουργείο Υποδομών. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ηγεσία του υπουργείου, στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Μία από τις κύριες προτεραιότητες του υπουργείου, όπως σημειώθηκε στη σύσκεψη, ήταν το ξεμπλοκάρισμα αναπτυξιακών έργων και ιδιωτικοποιήσεων. Εκεί, δηλαδή, που τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούνταν καθυστερήσεις, με συνέπεια να παρατείνεται η ταλαιπωρία των πολιτών και η οικονομική επιβάρυνση του κράτους. Παράλληλα, έγινε ανασκόπηση των μέτρων που ελήφθησαν, άμεσα μετά τις εκλογές, για την προστασία και υποστήριξη της πυρόπληκτης κοινότητας του Ματιού, όπως η εκκαθάριση του οικοπέδου όπου είχαν εγκαταλειφθεί 20.000 τόνοι καμμένης ύλης.

Επί τάπητος τέθηκε και η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τα υδατοδρόμια. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό το πρώτο αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο να λειτουργήσει πριν το προσεχές καλοκαίρι.

Όσον αφορά στο επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων σχεδιάζονται παρεμβάσεις για εξορθολογισμό λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών για ανάδειξη αναδόχων δημοσίων έργων, μελετών και έργων παροχής υπηρεσιών. Επισης:

– Θα θεσπιστούν νέα εργαλεία για τη μείωση του κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσης των δημοσίων έργων, φροντίζοντας παράλληλα τη βελτίωση της ποιότητάς τους.

– Θα δοθεί έμφαση στην ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα αποτελεί εξέλιξη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

“Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης η εκπόνηση Νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού Οδικής Ασφάλειας, σε συνδυασμό με την τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και αναβάθμιση του διαμετακομιστικού ρόλου της χώρας μέσω ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας”, σημειώνουν στελέχη.

“Καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αφήνει το αποτύπωμά του σε ολόκληρη τη χώρα με μια σειρά από σημαντικά έργα τα οποία δρομολογούνται, πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου για το 2020 έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους πολίτες. Να κάνω ένα μόνο εισαγωγικό σχόλιο με αφορμή και την πολύ ενδιαφέρουσα τελετή στην οποία παραβρεθήκαμε, με αφορμή την παραλαβή του πρώτου καινούργιου αεροσκάφους της “Aegean”: Πόσο σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που αφορούν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τον εξορθολογισμό της υπηρεσίας αλλά και την ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις αναφορικά με τη διαχείριση του εθνικού εναέριου χώρου το 2020, καθώς αυτό θα αποτελέσει μία σημαντική τροχοπέδη στην τουριστική μας κίνηση”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.