Καταργείται εντός 2020 η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

265

Η κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται ανάμεσα στις αιχμές της πολιτικής δράσης του υπουργείου Εσωτερικών για το 2020.

Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο πλαίσιο του κύκλου της αξιολόγησης. Στον απολογισμό για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης περιλαμβάνονται, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, που αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση για τον παγκόσμιο ελληνισμό, πέντε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυτοδιοίκηση, τους θεσμούς και τους πολίτες και 70 δράσεις, προγράμματα και παρεμβάσεις στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Όπως επισημαίνουν στελέχη, στον απόηχο της συνάντησης, αναφορικά με τους έξι πρώτους μήνες, επισημάνθηκαν:

-Η αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση προβλημάτων που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

-Η διασφάλιση πόρων για δεκάδες έργα σε όλη τη χώρα.

-Η ενεργοποίηση ρυθμίσεων που επιτρέπουν την καλύτερη συνεργασία Δήμων και Περιφερειών με τον ιδιωτικό τομέα στην καθαριότητα, στο πράσινο και στον φωτισμό.

Παράλληλα, ειδική μνεία έγινε στη συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, που έχει έντονα κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ, με βάση τη στρατηγική του πρωθυπουργού για οικονομική ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια και ανασυγκρότηση του κράτους και ενίσχυση της ενότητας των Ελλήνων, όπως σημειώθηκε, το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιοτικής εξυπηρέτησης του πολίτη.

“Στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα μέσα από μεταρρυθμίσεις που αφορούν όλα τα πεδία της δημόσιας διοίκησης, ώστε να συνδράμει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της διαφάνειας.  Για το 2020 έχουν προγραμματιστεί εννέα σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους δύο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και την ανασυγκρότηση του συστήματος εφαρμογής των προσλήψεων. Ταυτόχρονα, ξεκινά η υλοποίηση του νέου προγράμματος έργων στην Αυτοδιοίκηση, με καινοτόμες δράσεις και ισχυρό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Κεντρική στρατηγική επιλογή, είναι και η σταθερή προσπάθεια για την επίτευξη συγκλίσεων και συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός, αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός, αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη.