Από την Παρασκευή σταδιακά στο δίκτυο της Aegean τα Airbus A320neo

165

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Επενδύσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων θα υλοποιεί η Aegean τα προσεχή χρόνια με στόχο την ανάπτυξη και τον εκμοντερνισμό του στόλου της, με την αεροπορική να παρουσιάζει χθες το νέο αεροσκάφος της νέας γενιάς Airbus A320neo, ένα από τα συνολικά τρία που έχει παραλάβει και διαθέτει στην Τεχνική Βάση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Η παραγγελία της Aegean, που είναι αξίας έως 6,5 δισ. δολαρίων σε τιμές τιμοκαταλόγου, περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο 46 νέα αεροπλάνα της οικογένειας Α320neo και Α321neo έως το 2025, αριθμός που αυξάνεται σε έως 58, καθώς η αεροπορική έχει τη δυνατότητα προσθήκης 12 επιπλέον αεροσκαφών. Τα Airbus Α320neo διαθέτουν από 150 έως 180 θέσεις, έχουν συνολικό μήκος 37,57 μέτρα, με το πλάτος της ατράκτου να είναι 3,95 μέτρα.

Συγκριτικό πλεονέκτημα

Τα νέα αεροσκάφη δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στην Aegean, καθώς αυξάνουν τον χρόνο πτήσης κατά δύο επιπλέον ώρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε επιπλέον 600 έως 1.500 χλμ. ανά τύπο αεροσκάφους, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στην αεροπορική σε νέους προορισμούς.  Η νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney, που διαθέτουν τα αεροπλάνα, επιτρέπει τη σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 και NOx, ανά πτήση και ανά επιβάτη, περιορίζοντας σημαντικά το αποτύπωμα θορύβου, κάτι που πιστοποιείται κατά την περιγραφή της εμπειρίας πτήσης με Airbus A320neo σε εξειδικευμένα φόρα.

Όλα τα παραπάνω, όπως εξηγούν αναλυτές, θα φανούν βραχυμεσοπρόθεσμα στο bottom line, στα οικονομικά αποτελέσματα της Aegean. Σε κάθε αεροσκάφος αντιστοιχούν 100.000 νέοι εισερχόμενοι τουρίστες από το εξωτερικό, ενώ το καλοκαίρι, που θα έχει παραλάβει συνολικά έξι αεροσκάφη, η αεροπορική θα προσφέρει 1,5 εκατ. επιπρόσθετες θέσεις. Δεδομένου ότι θα αυξηθούν οι χιλιομετρικές θέσεις (ASKs) και οι επιβάτες, ενώ το λειτουργικό κόστος θα μειωθεί, τα έσοδα της εταιρείας-ενδεχομένως και η κερδοφορία (που εξαρτάται από παράγοντες όπως η τιμή του καυσίμου)- αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά όσο προστίθενται στο δίκτυο να καινούργια αεροσκάφη.

Τα τρία αεροσκάφη θα ξεκινήσουν πτήσεις, σταδιακά, από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ενώ ύστερα και από την παραλαβή τριών ακόμη αεροσκαφών, ο στόλος της εισηγμένης θα ανέλθει σε 65 αεροσκάφη, με το δίκτυό της να εκτείνεται σε 155 προορισμούς και 44 χώρες για το 2020.

Κάθε νέο αεροσκάφος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε 100 χιλιάδες νέες αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό, σε 80 εκατ. ευρώ τουριστικά έσοδα και σε 70 θέσεις εργασίας στην Aegean και την επίγεια εξυπηρέτηση.

Τα νέα αεροσκάφη, που θα φορούν τη νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney,  είναι και “πράσινα”, διαθέτοντας 19-23%  χαμηλότερο  αποτύπωμα  CO2 ανά θέση σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και κατά  50% CO2  χαμηλότερο αποτύπωμα ανά θέση από τα πρώτα και τότε νέα αεροσκάφη της εταιρείας το 1999.

Από την Παρασκευή σταδιακά στο δίκτυο της Aegean τα Airbus A320neo

Πηγή: capital.gr