Παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχετικα΄με τη δίκαιη μετάβαση των κοινωνιών στην πράσινη οικονομία

329

Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κ.Ο του ΕΛΚ και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση των κοινωνιών στην πράσινη οικονομία (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο)

 «Τα επόμενα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να υλοποιήσει το Green Deal, μια εξαιρετικά φιλόδοξη πολιτική. Η επιτυχία της πολιτικής αυτής θα κριθεί από την ικανότητά μας ως νομοθέτες να εξασφαλίσουμε την ίση μετάβαση των κοινωνιών μας στη πράσινη οικονομία.

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική χωρίς ανισότητες, δεν επαρκεί η συνεισφορά του 1% από τους ετήσιους εθνικούς προϋπολογισμούς. Μέχρι τώρα, με το ποσόν αυτό, η Ευρώπη υλοποιούσε πολιτικές-ορόσημα, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής. Και θέλουν κάποιοι με την ίδια χρηματοδότηση να εφαρμόσει την πιο φιλόδοξη πολιτική των τελευταίων ετών. Ε, αυτό δεν γίνεται! Νέες πολιτικές απαιτούν νέες χρηματοδοτήσεις.

Η πρόταση λοιπόν του Κοινοβουλίου για 1,3% θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λογική και εξασφαλίζει την υλοποίηση πολιτικών που δικαιώνουν τα οράματα των πολιτών για την Ευρώπη του μέλλοντος, χωρίς να περικόπτει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Πολιτικής Συνοχής. Και μπορεί ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και οι προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Γι’ αυτό δεν είναι υπεύθυνο να γίνονται τόσο βαρυσήμαντες εξαγγελίες από τις εθνικές κυβερνήσεις, χωρίς να συνοδεύονται από τολμηρές πρωτοβουλίες και χρηματοδότηση.

Η πρόταση λοιπόν του Κοινοβουλίου περιμένουμε και πρέπει να γίνει αποδεκτή»

 

Παρακολουθείστε εδώ το βίντεο της ομιλίας του: https://www.youtube.com/watch?v=asb76ijqqvI&feature=youtu.be