Αρχική Πρωτοσέλιδο Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας : Ο παραδοσιακός οικισμός με τη γοητευτική φυσιογνωμία

Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας : Ο παραδοσιακός οικισμός με τη γοητευτική φυσιογνωμία

988
Παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις παρυφές του Κάτω Oλύμπου (υψόμετρο 440), ο Παλαιός Παντελεήμονας προσφέρει υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό και την όμορφη ακτογραμμή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
Η πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και την παλαιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα (πηγή: Δήμος Δίου – Ολύμπου)

Παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις παρυφές του Κάτω Oλύμπου (υψόμετρο 440), ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα «μπαλκόνι» με υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό και την όμορφη ακτογραμμή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ο οικισμός, που αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ιδρύθηκε κατά πάσαν πιθανότητα στα τέλη του 14ου αιώνα.

Πετρόχτιστες κατοικίες με κεραμοσκεπές, ομοιόμορφης αρχιτεκτονικής, γραφικά σοκάκια, η πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και την παλαιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το αποκατεστημένο κτίριο του παλαιού σχολείου συνθέτουν ένα γοητευτικό σκηνικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικισμός, που απέχει περί τα 44 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, είχε γνωρίσει περίοδο παρακμής και εγκατάλειψης τη δεκαετία του ’50, καθώς οι τότε κάτοικοί του μετακόμιζαν μαζικά στο γειτονικό παραθαλάσσιο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα.

Η σταδιακή αναγέννηση του οικισμού άρχισε τη δεκαετία του ’80, συνοδεύτηκε δε από ταχεία τουριστική ανάπτυξη.

Ο σύγχρονος οικισμός διαθέτει υπέροχους ξενώνες, καταστήματα με τοπικά προϊόντα, αναμνηστικά, είδη λαϊκής τέχνης κ.λπ.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας φημίζεται για τις ταβέρνες του, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εξαιρετική τοπική κουζίνα μαζί με ντόπιο κρασί και τσίπουρο.

Το πυκνό δάσος (με καστανιές, κουμαριές και οξιές) που απλώνεται γύρω από τον οικισμό προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές, ποδήλατο βουνού, διαδρομές 4×4 και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Δίου – Ολύμπου (dion-olympos.gr).

in.gr