Ιερά Μητρόπολης Κίτρους: Η βυζαντινή μουσική στο επίκεντρο των «Φωτίων 2020»

308

Ένα πολύ σημαντικό μουσικολογικό γεγονός με θέμα «Βυζαντινή Μουσική: Από τη θεωρία στην πράξη» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος», στο πλαίσιο των «Φωτίων 2020».

Μια μοναδική  εκδήλωση μουσικής, ιστορικής και ψαλτικής τέχνης που  έγινε με τη φροντίδα και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη κ. Γεωργίουκαι κατάφερε να συνδυάσει  στοιχεία προβολής του πνεύματος και της πλούσιας βυζαντινής πολιτισμικής δεξαμενής.

Η Ιερά Μητρόπολη και η Ενωμένη Ρωμηοσύνησε συνεργασία  με τον Σύλλογο Ιεροψαλτών νομού Πιερίας  «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω», την ομώνυμη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της  Ιεράς  Μητροπόλεως Κίτρους,τους Βυζαντινούς Μελωδούς της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης και το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης πρόβαλλαν  τημουσική παράδοση καιτην ψαλτική τέχνη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσίαση της εκδόσεως «κοινωνικά παλαιών διδασκάλων, μέρος Β’» της Ενωμένης Ρωμηοσύνηςαπό τον κ. Σιδηρόπουλο Γεώργιο, φιλόλογο και μέλος της Ε.ΡΩ.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Μανούσης Δημήτριος, πρωτοψάλτης και διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω»  που ανέπτυξε το θέμα «Η προσευχή στην ψαλτική τέχνη».

Ακολούθησαν η εισήγηση με θέμα «Η Βυζαντινή Μουσική ως μέσο παιδείας και προσέγγισης της Ορθόδοξης Πίστης μας»από τον κ. Μπούγια Στέργιο, θεολόγο, Ιεροψάλτη και μέλος της Ε.ΡΩ. και η εισήγηση με θέμα «Ιστορία του κοινωνικού-κοινωνικά παλαιών διδασκάλων», από τον κ. Ξάφη Νικόλαο, πρωτοψάλτη και καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεω

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ύμνους από τον Βυζαντινό Χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Πιερίας «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» με χοράρχη τον κ. Καραμούζα Δημήτριο, από τον Βυζαντινό Χορό του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης με χοράρχη τον κ. Φακαλή Νικόλαο, από τους «Βυζαντινούς Μελωδούς» της  Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης με χοράρχη τον κ. Μαρινόπουλο Κωνσταντίνο και τον Βυζαντινό Χορό της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως με χοράρχη τον κ. Μανούση Δημήτριο

Όλες οι χορωδίες απέδωσαν εξαιρετικά, με απόλυτη πιστότητα και συνοχή, ιερά μελωδήματα της βυζαντινής μουσικής και απέσπασαν τον δίκαιο έπαινο και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης σκόπευε στην ανάδειξη του πλούτου της βυζαντινής μουσικής και στην ευαισθητοποίηση όλων για την καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοσή της

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Φώτια 2020» συνεχίζονται την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 8μ.μ.  με την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Παραμύθι χωρίς όνομα», μια διασκευή του ομώνυμου βιβλίου της συγγραφέα Πηνελόπης Δέλτα που μεταφέρθηκε με επιτυχία στο σινεμά από την κινηματογραφική ομάδα του «Αγίου Φωτίου». Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.