Το εγώ, να μη υπερβαίνει το εμείς.

279

* Του Ηλία Χρυσικού

Όταν είσαι σοβαρός άνθρωπος και σκοπεύεις να παράξεις έργο και δεν θέλεις να γίνεις “όμηρος” οποιουδήποτε, πρέπει να είσαι πολύ γενναίος για να κάνεις το “βήμα”. Το μεγάλο “βήμα” για την πολιτική, που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η τέχνη του εφικτού.

‘Όμως, ποιος ορίζει το εφικτό, και ποιος το ανέφικτο; Ποια είναι τα όρια και τα πλαίσια, στα οποία μπορεί ένας πολιτικός να κινηθεί;

Αναρωτιέμαι λοιπόν, εάν η πολιτική πρέπει να ταυτίζεται με τη δημόσια, συνειδητή, υπεύθυνη και ελεύθερη κοινωνική δράση. Επίσης εάν η πολιτική θα πρέπει να ασκείται βάση άλλων θεσμών, πιο δημοκρατικών και αξιοκρατικών, ώστε να καταστεί υπεύθυνη, αξιόπιστη και συνεπής η δράση τους.

Και τέλος εάν η ρεαλιστική αισιοδοξία, με βάση ένα όραμα μεγαλύτερο από το εφικτό, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Η άποψή μου είναι ότι η πολιτική, μπορεί να είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είναι η τέχνη της αλλαγής.

Δυστυχώς για τους περισσότερους πολιτικούς, η δημόσια εικόνα είναι πλέον πιο σημαντική από την άσκηση πολιτικής. Αυτό που παρακολουθούμε καθημερινά, στην τηλεόραση και τα ραδιόφωνα, δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα κατασκευασμένο μόρφωμα, το οποίο απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Ας σκεφτούμε ψύχραιμα. Μόνο με σεμνούς και καταξιωμένους μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν εκλέγουμε κάποιους για να αποφεύγουν τους πολίτες και τα προβλήματα. Η πολιτική είναι η ύψιστη λειτουργία της δημοκρατίας και οι εκπρόσωποι της -σε όλα τα επίπεδα- οφείλουν να την υπηρετούν με αυταπάρνηση.

Με την ελπίδα λοιπόν να γίνουμε σοφότεροι, πιστεύω ότι θα πρέπει να επιλέγονται οι ικανοί, οι έντιμοι και οι άξιοι για το καλό της πατρίδας στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αλλιώς η χώρα θα κυβερνάται από “βαρίδια” με τα οποία αποκλείεται να δει καλύτερο αύριο… Και επειδή η πολιτική είναι ένα “σπορ”, για πολύ γερά νεύρα και στομάχια”, μια συμβουλή -όσο μου επιτρέπεται- για όσους τολμηρούς αποφάσισαν να “μπλέξουν” με την πολιτική, ή τον δημόσιο βίο: “Το εγώ, να μη υπερβαίνει το εμείς”.

Η ίντριγκα και το παρασκήνιο, να μην είναι η κορωνίδα της πολιτικής έκφρασης. Και το τελευταίο. Όταν θεωρείτε εαυτόν σας κάτι ανώτερο, τότε να ξέρετε πως ήδη έχετε αποτύχει. Η γελοιοποίηση, μη γίνει η υστεροφημία σας.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – διευθυντής του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας