Oscars 2020 | Στην 92η τελετή απονομής, έγινε της Κορέας

285

Ήταν μια απονομή που έμοιαζε να κυλάει χωρίς εκπλήξεις από τα τεχνικά βραβεία για το «1917» έως τα κοστούμια για τις «Μικρές Κυρίες» (που όπως δυστυχώς όλοι περιμέναμε θα ήταν το μόνο βραβείο που το φιλμ της Γκρέτα Γκέργουικ θα κέρδιζε), αλλά φέτος η ακαδημία φύλαγε το καλύτερο για το τέλος.

Και κάπως έτσι αμέσως μετά την απολύτως σίγουρες βραβεύσεις των Γιοακίν Φίνιξ και Ρενέ Ζελβέγκερ και την ευχάριστη έκπληξη της βράβευσης του Μπονγκ Τζουν χο για την σκηνοθεσία, το Οσκαρ καλύτερης ταινίας πήγε στα «Παράσιτα» σε μια «ανατροπή» που ακόμη κι αν πολλοί περίμεναν ότι μπορεί να συμβεί, λίγοι πίστευαν ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Μια σημαντική… διεθνής πρωτιά για την ιστορία των Όσκαρ. Με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας να πηγαίνει στα «Παράσιτα», αυτή εδώ είναι η πρώτη φορά που μια Ξενόγλωσση Ταινία κερδίζει το σημαντικότερο Οσκαρ της χρονιάς. Ταυτόχρονα, ο Μπονγκ Τζουν-χο γίνεται ο μόλις τρίτος σκηνοθέτης που κερδίζει το Οσκαρ στην κατηγορία με μια «διεθνή», να την πούμε ξενόγλωσση, παραγωγή, μετά τον Μισέλ Χαζαναβίσιους (2011, «The Artist») και τον Αλφόνσο Κουαρόν (2018, «Ρόμα»).
Τα «Παράσιτα» είναι κι η πιο πολυβραβευμένη οσκαρική ταινία φέτος, με τέσσερα βραβεία, Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Ακολουθεί, με 3 Οσκαρ το «1917» του Σαμ Μέντες (αλλά κανένα για τον Σαμ Μέντες), Φωτογραφίας για τον Ρότζερ Ντίκινς, Μιξάζ Ηχου και Οπτικών Εφέ. Από 2 Οσκαρ κέρδισαν το «Joker» (Α’ Ανδρικό για τον Χοακίν Φίνιξ και Μουσικής), το «Κάποτε στο… Χόλιγουντ» (Β’ Ανδρικό για τον Μπραντ Πιτ και Σκηνικών) και το «Ford v. Ferrari» (Μοντάζ και Μοντάζ Ηχου).

Από την άλλη στις αξιοσημέιωτες στιγμές της βραδιάς με τη βράβευση του «Toy Story 4», η Disney κερδίζει το 13ο Οσκαρ της στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Animation – 11η για ταινία της Pixar, 2η για ταινία… «Toy Story»! Αν σκεφτεί κανείς ότι το βραβείο θεσπίστηκε το 2001, δίνεται, δηλαδή, για μόλις 20ή φορά, το ποσοστό της Disney είναι από τη μια σαρωτικό, από την άλλη αυτονόητο.

 

Στο κείμενο που ακολουθεί, μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα συνέβησαν στο Dolby Theatre στην 92η τελετή απόνομής των Βραβείων Όσκαρ.

mone 607

Και ξεκινάμε! Η Τζανέλ Μονέ παίρνει το μικρόφωνο σε ένα μιούζικαλ σκετς έκπληξη. «It’s a beautiful day in the neighbourhood» τραγουδάει στον Τομ Χανκς και τους υπόλοιπους σταρ της πρώτης σειράς.

Γεια σας γείτονες! «Απόψε γιορτάζουμε το σινεμά – την τέχνη του να αφηγείσαι ιστορίες» συνεχίζει με ένα μουσικοχορευτικό νούμερο που βάζει φωτιά στην σκηνή. «Ηρθε η ώρα να ζωντανέψουν τα Οσκαρ»

«I’m Still Standing» εμφανίζεται κι ο Μπίλι Πόρτερ σε μία εμφανή αναφορά στο Rocketman και τον Ελτον Τζον.

Oscars 2020 | Good Morning America

Απόψε θα γιορτάσουμε τις γυναίκες συνεχίζει η Μονέ! «Τις γυναίκες που σκηνοθέτησαν και έπαιξαν σε υπέροχες ταινίες. Είμαι μια περήφανη μαύρη γυναίκα. Happy Black History Month!»

Standing ovation για την Μονέ, η οποία ήταν όντως υπέροχη. Πολύ καλά αρχίσαμε!

Στιβ Μάρτιν & Κρις Ροκ επί σκηνής. «Κρις, έχουμε και οι δυο παρουσιάσει τα Όσκαρ. Αυτό που κάνουμε απόψε δεν είναι υποβιβασμός; Γιατί δεν έχουν πια οικοδεσπότη;» / «Φταίει το Twitter!».

Κοιτάω τον Μπραντ Πιτ και είναι σαν να κοιτιέμαι στον καθρέφτη Ο Στιβ Μάρτιν πετάει την μία ατάκα μετά την άλλη.

Μάρτι Σκορσέζε, αγάπησα τον πρώτο κύκλο του Irishman Kι ο Κρις Ροκ δεν πάει πίσω.

Η Ρετζίνα Κινγκ θα παρουσιάσει το πρώτο βραβείο της βραδιάς!

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Μπραντ Πιτ για το «Once Upon a Time in Hollywood»

«Σε ευχαριστώ Ακαδημία για την μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσες να μου κάνεις. Κουέντιν είσαι αυθεντικός, είσαι μοναδικός, η βιομηχανία θα ήταν φτωχή χωρίς εσένα. Λίο, θα ακολουθώ τα βήματά σου ανά πάσα στιγμή. Σκέφτομαι τους δικούς μου να με πηγαίνουν μικρό σινεμά για να δούμε τους «Δύο Ληστές» και συγκινούμαι. Το αφιερώνω στα παιδιά μου που με έμαθαν όσα ξέρω. Σας λατρεύω…»

Ενσωματωμένο βίντεο
Αnimation

To Όσκαρ κερδίζει το Toy Story 4

Ενσωματωμένο βίντεο
Μικρού Μήκους Ταινία – Animation

Στο «Hair Love»

Ενσωματωμένο βίντεο

Into the Unknown

Η Αϊντινα Μενζέλ στη σκηνή για να ερμηνεύσει το υποψήφιο τραγούδι του «Frozen 2» – Into the Unknown.

Ενσωματωμένο βίντεο

Πρωτότυπου σεναρίου

Μπονγκ Τζουν-χο, Χαν Τζιν-γουον, «Parasite»

Aνατροπή κι ο Κουέντιν δεν χαμογελά καθόλου! Ο Μπονγκ Τζουν Χο κλέβει το Οσκαρ γιατί, κακά τα ψέματα, τα «Παράσιτα» δεν μπορεί να τα σταματήσει κανείς!

«Το να γράφεις ένα σενάριο είναι μοναχική υπόθεση. Δεν αντιπροσωπεύουμε στ’ αλήθεια τις χώρες μας. Ομως εγώ θέλω να το αφερώσω στη Ν. Κορέα»

Ενσωματωμένο βίντεο

Διασκευασμένου Σεναρίου

Fuck off, Hitler! Τάικα Γουαϊτίτι, «Jojo Rabbit»

Ενσωματωμένο βίντεο

To «The Neighbor’s Window» φεύγει με το Οσκαρ!

the neighbours window

Η Μάγια Ρούντολφ κι η Κρίστιν Γουίγκ είναι στη σκηνή και είναι πάρα πολύ θυμωμένες «Ξέρετε κάτι, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με την παρουσίαση. Είμαστε πολύ θυμωμένες.» Γυρνούν την πλάτη. Επιστρέφουν γελώντας. «Παιδιά δεν είμαστε πραγματικά θυμωμένες. Απλά ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί σκηνοθέτες εδώ απόψε και θέλουμε να τους δείξουμε ότι μπορούμε να παίξουμε κι άλλα πράγματα εκτός από κωμωδίες…»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Στις Μπάρμπαρα Λινγκ και Νάνσι Χέι για το «Once Upon a Time in Hollywood». Η Χέι έχει 7 ακόμα υποψηφιότητες στο βιογραφικό της κι ένα βραβείο: για το Bugsy του Γουόρεν Μπίτι

«Ευχαριστούμε τον Ταραντίνο που έγραψε κι έστησε αυτό το αριστούργημα και μάς πήρε κι εμάς μαζί του….»

Once

Οι Μάγια Ρούντολφ και Κρίστεν Γουίγκ πριν παρουσιάσουν τους υποψηφίους ξεσπούν σε ένα μέντλεϊ τραγουδιών (για να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν και μιούζικαλ) και είναι απολαυστικές.

Στην Ζακλίν Ντουράν για τις «Μικρές Κυρίες»

WOMEN

Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους

Στο «American Factory» των Στίβερ Μπόνια και Τζούλια Ράιτσερτ. H παραγωγός Τζούλια Ράιτσερτ κερδίζει με την 4η οσκαρική της υποψηφιότητα. Είναι στον οσκαρικό αγώνα από το 1978, πάντα στην παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Ενσωματωμένο βίντεο

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους

«Learning to Skateboard in a War Zone If You’re a Girl» της Κάρολ Ντίσινγκερ. Tο 39λεπτο φιλμάκι ακολουθεί τις ιστορίες μικρών Αφγανών κοριτσιών που πάνε σχολείο, διαβάζουν, γράφουν και κάνουν skateboard στην σύγχρονη Καμπούλ.Mία εβδομάδα πριν κέρδισε και το BAFTA.

skate

Β’ Γυναικείου

Λόρα Ντερν, «Marriage Story»

«Λένε “ποτέ μη γνωρίσεις τους ήρωές σου”. Κι εγώ απαντάω “αν είσαι τυχερός, είναι οι γονείς σου”. Ευχαριστώ τον Μπρους Ντερν και την Νταϊάν Λαντ που ήταν οι ηθοποιοί -κι όχι μόνο- ήρωές μου. Σας αγαπώ»

Ενσωματωμένο βίντεο

Eminem loses himself (again)

Μετά από μία παρουσίαση τραγουδιών που ανέδειξαν ταινίες και τα ίδια με τη σειρά τους ανέδειξαν τις ταινιες, εμφανίζεται ο Eminem για να ερμηνεύσει το «Lose Yourself» (από το 8 Mile) που είχε κερδίσει το Οσκαρ Τραγουδιού πριν 18 ολόκληρα χρόνια. Αισθάνεστε μεγάλοι; Μάλλον και άλλοι πολλοί από το κοινό του Dolby Theater γιατί σηκώθηκαν όλοι όρθιοι για standing ovation.

Ήχου

Ford v Ferrari 607 2

Στους Ντέιβιντ Τζιανμάρκο, Πολ Μάσεϊ, Στίβεν Μόροου, Ντόναλντ Σιλβέστερ για το «Ford v Ferrari».

Hχητικά Εφέ

Σκοτ Μίλαν, Ολιβερ Τάρνεϊ, Ρέιτσελ Τέιτ, Μαρκ Τέιλορ, Στιούαρτ Γουίλσον για το «1917»

1917 sound

Διεύθυνση Φωτογραφίας

Φυσικά στο φαβορί: στον Ρότζερ Ντίκινς για το «1917»

roger deakins 607

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου για τις εμπνευσμένες δουλειές τους. Αλλά πάνω από όλα για τη φιλία τους. Αυτό το βραβείο ανήκει στον βοηθό μου. Είναι μάγος με το φόκους. Ποτέ δεν ξέρεις πώς το κάνει. Ανήκει επίσης σε όλους τους κάμερα μεν. Και νομίζω ότι όλοι τους, όλη η ομάδα θα με ήθελαν να πω: σε ευχαριστούμε Σαμ Μέντες για αυτή την απίθανη εμπειρία!»

Mοντάζ

Στους Αντριου Μπάκλαντ και Μάικλ ΜακΚάσκερ για το «Ford v Ferrari» O Mπάκλαντ κερδίζει με την πρώτη, ο ΜακΚάσκερ με τη 2η (υποψήφιος και για το Walk the Line το 2006)

Ford v Ferrari 607 1

Πρόεδρος της Ακαδημίας

Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ντέιβιντ Ρούμπεν, παρουσιάζει τον Τον Χανκς, ο οποίος θα κάνει μία ανακοίνωση-έκπληξη.

Ενσωματωμένο βίντεο

«Σ’ ευχαριστώ Ντέιβιντ (ή όπως σε αποκαλούμε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ακαδημίας «Ο Ενθουσιασμός Προσωποποιημένος»). Εχουμε αρκετά μουσεία στο Λος Αντζελες – ακόμα κι ένα για selfies φωτογραφίες, δεν ξέρω γιατί, αλλά ναι υπάρχε. Μπορείτε να το ψάξετε! Ομως ποτέ δεν είχαμε ένα Μουσείο Κινηματογράφου και τώρα έχουμε. Εγώ σήμερα τέλειωνα κάτι μπογιές, με βοηθούσε η Σκάρλετ Τζοχάνσον κι ο Μπραντ Πιτ δούλευε κάτι μερεμέτια στην ταράτσα ημίγυμνος. Το Μουσείο Κινηματογράφου της Ακαδημίας θα ανοίξει τις πόρτες του στις 14 Δεκεμβρίου του 2020….»

Stand Up

«Stand Up» από το «Harriet»

Η υποψήφια για Οσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου, ηθοποιός και τραγουδίστρια Σίνθια Ερίβο, είναι στη σκηνή για να ερμηνεύσει το τραγούδι της «Stand Up» από το «Harriet», που είναι κι αυτό υποψήφιο απόψε.

Oπτκά Εφέ

Ο Τζέιμς Κόρντεν και η Ρέμπελ Γουίλσον εμφανίζονται ως «Cats» με το κοινό να χειροκροτά ξεκαρδισμένο. «Επειδή παίξαμε στο Cats ξέρουμε πολύ καλά πόση μεγάλη σημασία έχουν τα καλά οπτικά εφέ…»

1917 photography 607

Και το Οσκαρ απονέμεται στην ομάδα του «1917»

Μακιγιάζ και Κομμώσεις

Στους Βίβιαν Μπέικερ, Κάζου Χίρο και Αν Μόργκαν για το «Bombshell». Δικαιωματικά φαβορί για την μεταμόρφωση της Σαρλίζ Θερόν και του Τζον Λίθγκοου.

BOMBSHELL hair and makeup 607

Το αφιερώνουν πολύ συγκινητικά στην Σαρλίζ Θερόν. O Kάζου Χίρο, ειδικός στο προσθετικό μακιγιάζ, δεν είναι καθόλου τυχαίος. Υπεύθυνος για την μεταμόρφωση του Γκάρι Ολντμαν σε Τσόρτσιλ στο «Darkest Hour» είχε επάξια κερδίσει και Οσκαρ το 2018.

Διεθνής Ταινία

Φυσικά στο «Parasite»

«Είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται ταινία από την Νότιο Κορέα. «Είμαι πολύ χαρούμενος που παίρνω το πρώτο βραβείο με την νέα ονομασία, γιατί χειροκροτώ την νέα κατεύθυνση που αυτή η αλλαγή συμβολίζει. Θέλω να χειροκροτήσετε τους ηθοποιούς μου που είναι όλοι εδώ απόψε. Και τώρα είμαι έτοιμος να πάμε για ποτά».

Περίμενε, μη βιάζεσαι…

Ενσωματωμένο βίντεο

Ο Ελτον Τζον με ένα πολύχρωμο, vintage 70s σκηνικό να τον πλαισιώνει, ερμηνεύει live το υποψήφιο τραγούδι του από τον «Rocketman» – «I’m Gonna Love Me Again». Ελπίζουμε να είναι κι ο νικητής!

μουσικη

Μπρι Λάρσον, Σιγκούρνι Γουίβερ και Γκαλ Γκαντότ. Οι τρεις πρωταγωνίστριες παρουσιάζουν την, για πρώτη φορά, γυναίκα μαέστρο, Eímear Noone, που θα διευθύνεi την ορχήστρα της Ακαδημίας για να παρουσιάσουν το Οσκαρ Μουσικής.

Οσκαρ Μουσικής

Φυσικά στην Χίλντουρ Γκούντναντατιρ για το «Joker» Η 38χρονη Ισλανδή βιολοντσελίστα είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει η ίδια (όχι ως μέλος μίας ομάδας) Χρυσή Σφαίρα και τώρα Οσκαρ Μουσικής.

Ενσωματωμένο βίντεο

Τραγουδιού

I’m Gonna Love Me Again, «Rocketman». 25 χρόνια μετά το «Lion King», ο Ελτον Τζον δικαιωματικά κερδίζει το 2o Οσκαρ του κι όλο το Dolby Theater όρθιο σε standing ovation!

Μπονγκ Τζουν-χο, «Parasite»

Kαι να η μεγάλη ανατροπή: ο Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα») κλέβει κυριολεκτικά το Οσκαρ στο finish line της κούρσας από τον Σαμ Μέντες. Λέτε να γίνει το ίδιο και στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας;

Ενσωματωμένο βίντεο

Και η πιο ωραία στιγμή της βραδιάς.

Ο Τζου-χο αναγνωρίζει και ξεχωρίζει τον Μάρτιν Σκορσέζε. «Όταν ήμουν στη σχολή μελετούσα τις ταινίες του Σκορσέζε. Ποτέ δεν ονειρεύτηκα ότι θα βρεθώ συνυποψήφιός του.»

Και κάπως έτσι παρακινεί τον Σκορσέζε να σηκωθεί κι όλη την αίθουσα να τον χειροκροτήσει σε standing ovation.

Ιn Memoriam

H Mπίλι Αϊλις ερμηνεύει με τον δικό της σκοτεινό τρόπο το «Yesterday» των Beatles, όσο πίσω της αναβοσβήνουν πλάνα από όσους χάσαμε πέρσι.

Από τον Τέρι Τζόουνς στην Ανα Καρίνα κι από την Ντόρις Ντέι στον Κερκ Ντάγκλας.

Α’ Ανδρικό

Χοακίν Φίνιξ, «Joker»

«Δεν νιώθω ανώτερος από κανένα. Μοιραζόμαστε την αγάπη για το σινεμά και δεν ξέρω τι θα είχα απογίνει χωρίς αυτό. Νομίζω όμως ότι το μεγαλύτερο δώρο είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε φωνή όταν πολλοί γύρω μας δεν έχουν. Είτε μιλάμε για γυναικεία θέματα, για ρατσισμό, για την οικολογία στην ουσία μιλάμε για τον αγώνα απέναντι στην αδικία. Και υπάρχει αδικία σε αυτό τον κόσμο. Έχουμε αποσυνδεθεί από τη φύση. Είμαστε εγωκεντρικοί – δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Νιώθουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να παίρνουμε το γάλα μιας αγελάδας και να το βάζουμε στον καφέ μας. Και μετά της κλέβουμε και το μοσχαράκι της. Αν είχαμε την αγάπη ως οδηγό θα βρίσκαμε το σύστημα που θα μας επέτρεπε να επιβιώσουμε. Έχω υπάρξει κωλόπαιδο. Και εσείς μου δώσατε μία δεύτερη ευκαιρία. Για αυτό πρέπει να βοηθάμε όλοι ο ένας τον άλλον. Να συγχωρούμε, να δίνουμε ευκαιρίες στον άλλον να μεγαλώσει.»

Ενσωματωμένο βίντεο

Ρενέ Ζελβέγκερ για το «Judy».

Sing Hallelujah, come on get happy! H Ρενέ Ζελβέγκερ με το σπαραχτικό πορτρέτο της «Judy» κερδίζει το 2o Όσκαρ της καριέρας της!

Ενσωματωμένο βίντεο

Η Τζέιν Φόντα επί σκηνής και όλο το Dolby Theater όρθιο. «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από να ξυπνάνε οι συνειδήσεις – σωστά; Ας δούμε λοιπόν ποιες ήταν οι ταινίες που έκαναν ακριβώς αυτό φέτος….»

Καλύτερης Ταινίας

Τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο κάνουν την μεγάλη έκπληξη!