Η καθιέρωση της “Ημέρας του Δήμου”

268

Με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, προκειμένου να τους ενημερώσει για την ίδρυση του Εθνικού Δικτύου Πολιτισμού, Παιδείας και Περιβάλλοντος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κ.Πατούλη ξεκίνησε τις επαφές από τη Βόρεια Ελλάδα και η πρώτη συνάντηση για την ίδρυση του Δικτύου ήταν με δημάρχους, με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Δικτύου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως πυλώνας συστράτευσης και συνεργασίας των δήμων της χώρας, με σκοπό να αναπτυχθούν δράσεις προβολής και ανάδειξης του πολιτισμού, της παιδείας και του περιβάλλοντος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FΜ” η κ.Πατούλη αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας λέγοντας πως “αγκάλιασαν το Δίκτυο και δεσμεύτηκαν να το περάσουν ως θέμα εντός των επόμενων δημοτικών τους συμβουλίων. Οι δήμοι σε αυτό το Δίκτυο θα είναι πρωταγωνιστές. Θα αποκτήσουν ρόλο, λόγο και φωνή. Θα μπορέσουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε την ιστορικότητα, τα έθιμα, την παράδοση, τον πολιτισμό και να διεκδικήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση όλων αυτών τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο“.

Η κ.Πατούλη ανέφερε πως μεταξύ των στόχων είναι η καθιέρωση “Ημέρας του Δήμου“, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “θα γιορτάζεται πανελλαδικά με σκοπό να καθιερωθεί ως θεσμός. Με σημείο αναφοράς είτε κάποιο ιστορικό γεγονός, είτε κάποια μεγάλη εκδήλωση που συνδέεται με την ταυτότητα του δήμου”.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες συναντήσεις με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων όλης της χώρας. Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Δικτύου στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ενώ μια μεγάλη εκδήλωση θα γίνει στην Κεντρική Μακεδονία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ