9 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

445

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας από το 2017 και επιλέχθηκε για τον εορτασμό καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, του Διονυσίου Σολωμού. Στόχος της θέσπισης αυτής είναι η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα για τον παγκόσμιο πολιτισμό ανά τους αιώνες αλλά και η συστηματική μελέτη και εκμάθησή της τόσο από τον ελληνισμό της διασποράς όσο και από τους πολίτες όλου του κόσμου που επιθυμούν να γίνουν συμμέτοχοι της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού.

Το Υπουργείο Παιδείας με αφορμή τον εορτασμό αναφέρει: «Την ελληνική γλώσσα αξίζει κανείς και να τη μάθει και να την αγαπήσει. Αξίζει να την μάθει και να την αγαπήσει για τις αρετές της αλλά κυρίως διότι έχει εκφράσει έναν μεγάλο πολιτισμό, ο οποίος διαμόρφωσε και κωδικοποίησε την πρώτη και καταστατική στρώση του ανώτερου λεξιλογίου και των βασικών εννοιών του δυτικού πολιτισμού. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως».

Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας για τη θέσπιση της Παγκόσμιας Μέρας Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και το γεγονός ότι γιορτάστηκε για πρώτη φορά έπειτα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, στη Νάπολη, τον Μάιο του 2016.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών