Η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα πάνω τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας

189

Προς τα πάνω θα αναθεωρήσει η Κομισιόν τις προβλέψεις σε σχέση με την ανάπτυξη στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζεντιλόνι, μιλώντας στα εγκαίνια του χώρου ”ΕΔΩ ΕΥΡΩΠΗ” στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ανέφερε ότι η νέα πρόβλεψη της Κομισιόν σε σχέση με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος θα είναι πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι στη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με τις οικονομικές προβλέψεις για τις χώρες-μέλη της ΕΕ, αναφερόταν πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά 2,3%. Από την άλλη μεριά, στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας φέτος κατά 2,4%. Ωστόσο, με πρόσφατες δηλώσεις του, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 2,5%.

Επίσης, ο κ. Τζεντιλόνι μετά τις αναφορές του σε σχέση με τις νεότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή (σ.σ. της αναθεώρησης των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη) ανοίγει το δρόμο έτσι ώστε το Εurogroup να συζητήσει τη χρήση των κερδών ομολόγων για τροφοδοτήσουν επενδύσεις.

Κατά τα άλλα, η ομιλία του κ. Τζεντιλόνι ήταν αφιερωμένη στην ”Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”. Αυτό το σχέδιο θα έχει τρία σημεία. Το πρώτο αφορά τη χρηματοδότηση 1 τρισ. ευρώ την περίοδο 2021-2030. Το δεύτερο θα αφορά τη διαδικασία δημιουργίας περισσότερων πόρων προς την κατεύθυνση αυτή και το τρίτο θα αφορά τον μηχανισμό τεχνικής υποβοήθησης του όλου σχεδίου.

Ανακοινώσεις στις 13/2

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις χειμερινές μακροοικονομικές της προβλέψεις νωρίτερα από το αναμενόμενο: στις 13 Φεβρουαρίου. Θα περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – τις εξελίξεις στην Κίνα με τον κοροναϊό, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση επί των συστάσεων δημοσιονομικής πολιτικής για την Ευρωζώνη ως σύνολο, ανέφερε σήμερα πηγή της ΕΕ.

Έκανε σαφές όμως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Eurogroup αλλά και ότι υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Και το πρώτο βήμα είναι μία ιδιαίτερα επιτυχής πέμπτη αξιολόγηση. Η εν λόγω αξιολόγηση, όπως επισήμανε, είναι και το πρώτο βήμα για τη συζήτηση που μπορεί να ανοίξει στη συνέχεια αναφορικά με τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία δεν προσδιόρισε χρονικά.

Πηγή: capital.gr