Υποχρεωτικά εμβόλια για παιδιά και ενήλικες στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

230

Τέλος στα “παραθυράκια” όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας βάζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια περίθαλψη που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προβλέποντας παράλληλα υποχρεωτικούς έκτακτους εμβολιασμούς σε περιπτώσεις κινδύνου διάδοσης κάποιου μεταδοτικού νοσήματος.

Το νομοσχέδιο καθορίζει το  Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ), το οποίο απευθύνεται σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παιδιά, ανηλίκους και ενηλίκους, μετακινούμενους πληθυσμούς και πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και περιλαμβάνει τα προγράμματα εμβολιασμών όλων των ανωτέρω.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, γίνεται πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με τα εμβόλια αυτά τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι πρέπει να εμβολιάζονται. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να σταματήσει η εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς αν δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

“Καμπανάκι” σε περιπτώσεις μετάδοσης

Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, δυνάμει απόφασης του Υπουργού Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμών, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου.

Στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης θα ορίζεται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία θα καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού και ρυθμίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Τα υποχρεωτικά εμβόλια

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για Παιδιά και Εφήβους τα παρακάτω εμβόλια: διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου Ινφλουέντζας τύπου β, μηνιγγιτιδόκοκκου, πνευμονιόκοκκου, ηπατίτιδας Β, ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α, φυματίωσης, γρίπης και ιού ανθρώπινων θηλωμάτων (έναντι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας θα προσδιοριστούν οι δράσεις διεύρυνσης ή επικαιροποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, με την καθιέρωση των ενδεδειγμένων επιστημονικά εμβολίων, όπως εξειδικεύονται ανά νόσημα, ηλικία και φύλο.
Ορίζονται ακόμη οι διαδικαστικές προϋποθέσεις συμμετοχής των πολιτών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο τρόπος εγγραφής και η διαδικασία συμμετοχής τους, υποδεικνύονται οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, καθορίζεται ως μηδενική η συμμετοχή των πολιτών και ορίζεται η διαδικασία επικαιροποίησης του προγράμματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: capital.gr