Κ. Μητσοτάκης: Εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία

167

Στη σταδιακή εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες εστίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.

“Νομίζω ότι αν πρέπει να κρατήσω κάτι είναι ότι συνολικά έχει εμπεδωθεί και πάλι, εμπεδώνεται μάλλον, γιατί είναι μια σταδιακή διαδικασία, ένα αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Κάτι για το οποίο εξάλλου είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά. Χαίρομαι, διότι ο σχεδιασμός τον οποίον είχαμε προδιαγράψει από τον Ιούλιο του 2019 υλοποιείται με πολύ σταθερά αλλά και αποφασιστικά βήματα”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Θα έχουμε μια ευκαιρία τώρα να συζητήσουμε για το πλαίσιο των δράσεων για το 2020. Και μιας και το θέμα είναι επίκαιρο, να πω και πάλι συγχαρητήρια για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία. Θεωρώ ότι είναι μία σημαντική τομή στον τρόπο με τον οποίον οργανώνονται οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, καθώς τα ζητήματα αυτά θα τα αντιμετωπίζουμε με όλο και μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον. Βέβαια, να ευχηθώ και στην καινούργια ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, την οποία επέλεξε σήμερα το πρωί το ΚΥΣΕΑ, κάθε επιτυχία και να βαδίσουμε και το 2020 στα πολύ επιτυχημένα βήματα της αντιπυρικής περιόδου του 2019, όπου παρότι είχαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών τελικά η έκταση η οποία κάηκε ήταν πολύ μικρότερη. Και φυσικά δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, πάντα πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής”, συμπλήρωσε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν οι δράσεις του υπουργείου για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές, μέσω της τόνωσης της αστυνόμευσης, της ενίσχυσης των δυνάμεων άμεσης επέμβασης (Ομάδα ΔΡΑΣΗ και Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) με 1.500 ένστολους και της αντιμετώπισης εστιών ανομίας.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, όπως:

-Η ενεργοποίηση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.
-Η ολοκληρωμένη εφαρμογή του αριθμού 112.
-Οι ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στις φυλακές.
-Η εκπόνηση σχεδίων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Στο προσκήνιο την ίδια στιγμή ήρθαν:
-Η περαιτέρω αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Η βελτίωση της τροχαίας αστυνόμευσης με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους.
-Η ενίσχυση της συνοριοφυλακής και του σωφρονιστικού προσωπικού.
-Η αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.