Η Γερουσία των ΗΠΑ αθώωσε τον Τραμπ από τις κατηγορίες

253

Ακόμα μία νίκη σημείωσε πριν από λίγη ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενάντια στους Δημοκρατικούς, καθώς η Γερουσία τον αθώωσε, όπως αναμενόταν, από την κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας, κατά την ολοκλήρωση της ιστορικής δίκης με το ερώτημα της καθαίρεσής του.

Στην πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες επί των δύο κατηγοριών που απήγγειλε η Βουλή των Αντιπροσώπων στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, 52 από τους 100 γερουσιαστές, έκριναν αθώο τον Τραμπ από αυτή την κατηγορία.

Το πρώτο άρθρο της κατηγορίας κατηγορούσε το Trump ότι “χρησιμοποίησε τις εξουσίες του αξιώματός του” για να ζητήσει “την παρέμβαση μιας ξένης κυβέρνησης… στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020”.

Αθώος και για τη δεύτερη κατηγορία της παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου, στη ψηφοφορία που ακολούθησε αμέσως μετά.

Σε αυτή την ψηφοφορία, 53 Γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της αθώωσης του Αμερικανού προέδρου.

Όπως φαίνεται, ο αγώνας της Νάνσι Πελόζι, αλλά και η δήλωση του Μιτ Ρόμνεϊ, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, πως θα ψηφίσει εναντίον του Τραμπ, δεν άλλαξαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Κι όμως η επιλογή του Ρόμνεϊ δείχνει ότι ο αγώνας του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μίτς ΜακΚόνελ, να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του απέτυχε.

Παρά τις φήμες που είχαν ακουστεί επί μήνες, κανένας Δημοκρατικός δεν ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Τραμπ. Οι Νταγκ Τζόουνς, Τζόε Μάντσιν και Κρίστεν Σινέμα, αν και παρουσιάζονταν ως πιθανοί υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου, τελικά τήρησαν κομματική πειθαρχεία.