“Δημοψήφισμα” για γερά νεύρα στον ΣΥΡΙΖΑ- Στον “αέρα” η Κεντρική Επιτροπή

203

Της Νίκης Ζορμπά

Εντείνεται η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ , καθώς η απόφαση για την διενέργεια εσωτερικού δημοψηφίσματος ( με αιχμή τη νέα ονομασία του κόμματος), άνοιξε στην Κουμουνδούρου,  το κουτί της Πανδώρας. 

Από το “κυτίο”  βγήκαν όλα όσα διχάζουν τα κομματικά στελέχη στην φόρα εδώ και μήνες: πασοκοποίηση, αρχηγοκεντρικό κόμμα, νομή των ιματίων του κόμματος και άλλα τινά που προκαλούν “ημικρανία” στον Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει προγραμματισμένα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρόεδρό του, με ατζέντα τα ΜΜΕ του κόμματος καθώς και την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής του προσεχούς σαββατοκύριακου.

Αναβολή

Συνεδρίαση η οποία βρίσκεται στον αέρα και είναι πιθανότατο ενδεχόμενο να αναβληθεί προκειμένου να κοπάσουν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις που κορυφώθηκαν με αφορμή το περιβόητο “δημοψήφισμα” ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με δια ταύτα εάν θα πρέπει να συμπεριληφθεί ερώτημα για την προσθήκη όρου στο “brand” ΣΥΡΙΖΑ που να σηματοδοτεί τη διεύρυνση.

Κομματικές πηγές, επιχειρούν να υποβαθμίσουν την εσωκομματική ένταση των τάσεων (μεταξύ προεδρικών και κομματικών), αποδίδοντας ενδεχόμενη αναβολή της επικείμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στο γεγονός ότι δεν είναι έτοιμο προς …επεξεργασία το “απολογιστικό κείμενο” που θα εξέταζε η σημερινή Πολιτική Γραμματεία, προπαρασκευάζοντας την Κ.Ε.

Παραλλήλως πάντως, αναβλήθηκε και η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και μετακυλήθηκε χρονικά για μια εβδομάδα μετά, στις 22.

Εκτόνωση

Το “εμφυλιοπολεμικό” κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πρόδηλο πως θα οδηγήσει σε μια συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής εσωκομματικών ξεκαθαρισμάτων, διόλου ευχάριστη για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα “μαχαίρια” προεδρικών- κομματικών θα ίπτανται πάνω από τα κεφάλια των μελών της ΚΕ και το μπρα ντε φερ μεταξύ των, θα αποτελέσει ασύμμετρη απειλή για την ενότητα του υπό κατασκευή νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Τούτο υπάρχει απόπειρα να εξομαλυνθεί και τρόπον τινά οι αντιγνωμίες να “αμβλυνθούν” ώστε το “δημοψήφισμα” και το περιεχόμενό του, να μην εξελιχθεί σε “τάφρο” ανάμεσα στις κυρίαρχες εσωκομματικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθυμίζεται, ότι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα απεφάνθη πως για τα ερωτήματα που θα τεθούν στο εσωτερικό “δημοψήφισμα” του ΣΥΡΙΖΑ, τον λόγο έχει η Κεντρική Επιτροπή, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί σε λήξη της εσωκομματικής εσωστρέφειας.

Η “έκκληση” του κ. Τσίπρα μάλλον έπεσε στο κενό, καθώς η υπόθεση του Δημοψηφίσματος έχει ανάψει το φυτίλι στην Κουμουνδούρου, φέρνοντας τα αντίπαλα στρατόπεδα, στα “χαρακώματα”.

Η συνέχεια και η απόφαση για το πότε τελικώς ( και με ποια εισήγηση ) θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θα ληφθεί σήμερα, στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας.

Πηγή: capital.gr